E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6124
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja arodārsts atzinis veselības stāvokļa neatbilstību veicamajam darbam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2015
Kriksis

Sveiki, obligātajā veselības pārbaudē punktā par smagumu pārvietošanu tika atzīmēts, ka neatbilstu veicamajam darbam - vispār nedrīkstu strādāt fiziski smagus darbus (problēmas ar sirdi kopš dzimšanas, pirmo reizi gāju veselības pārbaudi). Sanāk, ka tas skaitās kā darbspēju ierobežojums? Nepienāktos invaliditāte?

A
atbild:
26. janvārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uz veselības pārbaudi nosūta darba devējs, jo darba devējam ir jāzina, vai viņš cilvēku drīkst nodarbināt konkrētā darbā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” nosaka: ja veselības pārbaudes kartē ir norādīts, ka nodarbinātā veselības stāvoklis neatbilst veicamajam darbam, darba devējs: 1) nodrošina nodarbinātajam darba apstākļus bez konkrētā veselībai kaitīgā darba vides faktora ietekmes; 2) nodrošina, ka nodarbinātais neveic darbu konkrētajos īpašajos apstākļos.

Ja arodslimību ārsts sniedz atzinumu, ka nodarbinātā veselības stāvoklis neatbilst veicamajam darbam, darbinieks var atteikties veikt nolīgtos amata pienākumus. Tādā gadījumā darba devējam ar darbinieku jāvienojas par pārcelšanu citā amatā, kuru veicot darbinieka veselības stāvoklis darba vides faktoru ietekmē nepasliktināsies. Ja šādu amatu darba devējam nav iespējas piedāvāt, darbinieks jāatbrīvo no darba saskaņā ar Darba likuma 101.panta pirmās daļas 7.punktu – darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ un to apliecina ārsta atzinums.

Savukārt invaliditātes ekspertīzi veic Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀK). Cilvēkam vispirms ir jādodas pie sava ģimenes ārsta vai ārstējoša ārsta, kurš, ņemot vērā vispusīgas medicīniskās izmeklēšanas un atbilstošas ārstēšanas rezultātus, izlems jautājumu par nosūtīšanu uz VDEĀK  invaliditātes ekspertīzes veikšanai. Pamatojoties uz ekspertīzes rezultātiem, komisija lemj, vai cilvēkam noteikt invaliditāti.

Invaliditātes ekspertīzes uzdevums ir izvērtēt cilvēka fizisko spēju ierobežojuma pakāpi. Pamats invaliditātes ekspertīzei ir paša cilvēka iesniegums un ģimenes/ārstējošā ārsta izsniegts "Nosūtījums uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisiju" (veidlapa 088/u), kā arī citi cilvēka medicīniskie dokumenti, ja tas ir nepieciešams invaliditātes ekspertīzei.

No 2015.gada 1.janvāra personām, kas sasniegušas 18 gadu vecumu un kam tiek veikta invaliditātes ekspertīze, nepieciešams aizpildīt arī funkcionālo spēju pašnovērtējuma anketu.

Ministru kabineta noteikumi Nr.805 nosaka prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijus, termiņus un kārtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas