E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6070
Lasīšanai: 5 minūtes

Par atvaļinājuma laiku ar darba devēju var vienoties

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2015
Jānis

Labdien! Ar 2010.gadu esmu pieņemts dienestā Valsts policijā vecākā inspektora amatā (amatpersona). 2015.gada 29.janvārī tikšu atvaļināts no dienesta sakarā ar amatpersonas amata likvidāciju, pamatojoties uz Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 47.panta pirmās daļas 6.punktu. Nākošajā darba dienā (2015.gada 30.janvārī) uz darba līguma pamata tikšu pieņemts darbā tajā pašā Valsts policijas struktūrvienībā un pildīšu tos pašus darba pienākumus, tikai atrodoties darbinieka statusā. Darba likuma 150.panta trešā daļa nosaka, ka darbinieks var prasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu par pirmo darba gadu, ja viņš pie darba devēja ir nepārtraukti nodarbināts ne mazāk kā sešus mēnešus. Savukārt Darba likuma 152.pants nosaka, ka laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja. Sakiet lūdzu, vai dienestā pavadītais laiks darba devējam ir jāieskaita laikā, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja un vai darba devējam ir tiesiska pamata atteikt manas tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pamatojoties uz Darba likuma 150.panta trešajā daļā ietverto sešu mēnešu termiņu? Respektīvi, vai varu prasīt darba devējam ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu ātrāk par sešiem mēnešiem?

A
atbild:
20. janvārī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Jūsu jautājumu lūdzām komentēt Valsts darba inspekcijai un Iekšlietu ministrijai. 

Zaiga Strode, VDI Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja, situāciju komentēja šādi: „Jautājums par atvaļinājuma periodu Valsts darba inspekcijas ieskatā ir saistāms ar jautājumu par kompensācijas par neizmantoto atvaļinājumu izmaksu, izbeidzot dienesta attiecības.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 41.panta desmitā daļa nosaka, ka „amatpersonas (darbinieka) pārcelšanas gadījumā atvaļinājumu naudā nekompensē, bet neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu pārceļ izmantošanai tajā institūcijā, uz kuru pārcelta amatpersona (darbinieks). Atvaļinājumu naudā nekompensē arī tad, ja amatpersona (darbinieks) izbeidz amata (dienesta, darba) attiecības ar valsts vai pašvaldības institūciju un vienlaikus uzsāk (turpina) tādas citas amata (dienesta, darba) attiecības attiecīgajā institūcijā, kas arī nodrošina tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Ja amatpersona (darbinieks) izbeidz amata (dienesta, darba) tiesiskās attiecības vienā valsts vai pašvaldības institūcijā un ne vēlāk kā nākamajā mēnesī sāk pildīt amata (dienesta, darba) pienākumus citā valsts vai pašvaldības institūcijā, iesaistītajām pusēm piekrītot, neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu var naudā nekompensēt un pārcelt izmantošanai attiecīgajā valsts vai pašvaldības institūcijā”.

Ja neizmantotais atvaļinājums netiks kompensēts, tad neizmantotā atvaļinājuma daļa ieskaitās laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, noslēdzot darba līgumu.

Vienlīdz jāvērš uzmanība uz to, ka Darba likuma 150.panta trešajā daļā noteiktās tiesības darbiniekam prasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu par pirmo darba gadu, ja viņš pie darba devēja nepārtraukti nodarbināts ne mazāk kā sešus mēnešus, pusēm vienojoties, tiklab dod iespēju ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu darbiniekam piešķirt arī ātrāk. 

Savukārt Iekšlietu ministrijas pārstāve atturējās konkrēti situāciju komentēt, norādot uz faktu, ka ir nepieciešams iepazīties ar darba līgumu, kas tiks noslēgts. Kā arī pretēji VDI skaidrotajam vērsa uzmanību uz Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 48.pantu, kas nosaka, ka, atvaļinot amatpersonu no dienesta, darba samaksa un ar atvaļināšanu no dienesta saistītās izmaksas aprēķināmas atvaļināšanas dienā un triju darba dienu laikā pārskaitāmas uz amatpersonas kontu kredītiestādē. Tādējādi norādot uz neizmantotā atvaļinājuma kompensācijas saņemšanu. 

Jums būtu jāvēršas iestādes personāldaļā, kam ikdienā ir bijusi saskare ar līdzīgām situācijām, un jālūdz skaidrojums. Tomēr arī Iekšlietu ministrijas pārstāve norādīja, ka nav izslēgta iespēja ar darba devēju vienoties par atvaļinājuma piešķiršanu ātrāk, nekā Darba likumā noteikts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas