E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6043
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Maksātnespējas procesā nav atvieglojumu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2015
Iveta

Labdien! Man ir pasludināta maksātnespēja. Mazliet nav skaidrs, kā jāaprēķina administratoram maksājamo summu, ja manā apgādībā ir 2 nepilngadīgas personas. Kad tiek piemēroti 64 EUR kā neieturamā summa uz katru nepilngadīgu personu? Mana alga ir 516 EUR bruto, uz rokas saņemu 448 EUR. Cik man būtu jāmaksā administratoram, ņemot vērā 2 nepilngadīgas apgādībā esošas personas? Paldies jau iepriekš, ļoti gaidīšu atbildi!

A
atbild:
29. janvārī, 2015
Laura Studente
LV portālam

Neapliekamais minimums par apgādībā esošām nepilngadīgām personām attiecas uz tiesu izpildītāja veikto parādu piedziņu, nevis uz fiziskās personas maksātnespējas procesu, kas ir divi dažādi procesi.

Piemēram, parādu piedziņas gadījumā tiesu izpildītājs to veic tik ilgi, kamēr tiek atmaksāts viss parāds. Šim procesam nav termiņu, un, tā kā jāatmaksā pilnīgi viss parāds, tad parādniekiem tiek noteikti atvieglojumi, un viens no tiem ir neapliekamais minimums par nepilngadīgu personu jeb 64,03 eiro.

Savukārt Maksātnespējas process ļauj neatmaksāt visu parādu, bet tikai daļu, un tā atmaksas termiņš ir noteikts Maksātnespējas likuma 155.pantā.

Maksātnespējas procesā ir tā, ka neatkarīgi no fiziskās personas algas lieluma u.c. faktoriem parādniekam katru mēnesi ir jāmaksā kreditoriem viena trešā daļa no saviem ienākumiem, neskatoties uz to, cik liela ir maksātnespējīgā parādnieka darba alga. Līdz ar to nav noteikti atvieglojumi. 

Informāciju par to, kā norisinās Maksātnespējas process, varat lasīt LV portāla skaidrojumos:

LV portālā atrodams skaidrojums arī par to, kā norisinās parādu piedziņas procedūra:

Parādu piedziņa 2014.gadā: izmaiņas un jaunā kārtība

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas