E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5953
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Nodokļa atvieglojumam par ārzemēs studējošu bērnu jāiesniedz izziņa VID

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. decembrī, 2014
Katrīna G.

Bērnam 19 gadi, un viņš studē Amerikas Savienotajās Valstīs. Kādi dokumenti ir vajadzīgi, lai es par viņu šeit varētu saņemt IIN nodokļa atvieglojumu?

A
atbild:
15. janvārī, 2015
Valsts ieņēmumu dienests
Nodokļu pārvalde

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (turpmāk – likums) 14.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka nodokļa maksātāja tiesības uz atvieglojumu izslēgšanu no apliekamā ienākuma pierādāmas dokumentāri, uzrādot attiecīgus dokumentus vai iesniedzot to norakstus.

Savukārt likuma 13.panta 3.3daļā ir noteikts: lai piemērotu atvieglojumus, nodokļa maksātājs Valsts ieņēmumu dienestam iesniedz mācību iestādes izsniegtu izziņu, ka tā apgādībā esoša persona pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu.

Tādējādi, lai nodokļu maksātājs saņemtu atvieglojumu par apgādībā esošu personu, nodokļu maksātājam Valsts ieņēmumu dienestam jāiesniedz nodokļa atvieglojuma apliecinošs dokuments (mācību iestādes izsniegta izziņas kopija).

Mācību iestādes izziņu var iesniegt:

1) personīgi jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā;
2) nosūtot pa pastu;
3) elektroniski, to pievienojot datņu veidā kā fotogrāfiju,
4) kā skenētu dokumentu,
5) izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu. 

Likuma „Par valsts valodu” 10.panta trešajā daļā ir noteikts, ka dokumentus svešvalodā no personām pieņem, ja tiem pievienots Ministru kabineta noteiktajā kārtībā vai notariāli apliecināts tulkojums valsts valodā. Atbilstoši  Ministru kabineta 2000.gada 22.augusta noteikumu Nr.291 „Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā” 4.punktam, valsts iestādes dokumentu svešvalodā izskata, ja fiziskā persona dokumentu ir iesniegusi iestādē atbilstoši tās kompetencei, pievienojot arī dokumenta tulkojumu valsts valodā. Minēto noteikumu  6.punktā ir noteikta dokumenta noformēšanas kārtība. 

Ņemot vērā minēto, lai varētu piemērot iedzīvotāju ienākuma  nodokļa atvieglojumu par apgādājamo personu – bērnu, Jums jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam izziņa no ASV universitātes par to, ka dēls studē. Izziņai ir jābūt iztulkotai valsts valodā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas