E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5926
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Paternitātes noteikšana pēc 33 gadiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2014
ivars

Pēc 33 gadiem atradu savu meitu. Viņai ir audžutēva uzvārds. Vai es kā īstais tēvs varu reģistrēt viņu kā savu meitu bez DNS testa?

A
atbild:
29. janvārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Ieva Brante
juriste

No jautājuma ir saprotams, ka sievietes dzimšanas apliecībā kā tēvs ir ierakstīts cits vīrietis. Lai šo situāciju mainītu, līdzšinējais ieraksts par tēvu būtu jāanulē tiesas ceļā. Taču, lai anulētu ierakstu par tēvu, likumdevējs ir noteicis gan laika ierobežojumu, gan apstākļus, kādos paternitāti vispār var apstrīdēt.

Ņemot vērā Civillikuma regulējumu, būtisks ir apstāklis, uz kāda pamata līdzšinējais sievietes audžutēvs ierakstīts dzimšanas apliecībā. Piemēram, vai audžutēvs paternitāti ir atzinis brīvprātīgi, vai arī viņš kā sievietes mātes laulātais atzīts par bērna tēvu automātiski (paternitātes pieņēmums).

Paternitātes pieņēmumu vai atzītu paternitāti var apstrīdēt bērna oficiālais tēvs vai māte divu gadu laikā no brīža, kad viņi uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Savukārt persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu, paternitātes pieņēmumu vai atzītu paternitāti var apstrīdēt tikai divu gadu laikā kopš bērna piedzimšanas.

Varbūt Jūsu meita tikusi adoptēta? Civillikuma 175.pants paredz, ka adopciju var atcelt tiesa, ja pilngadīgais adoptētais ar adoptētāju vienojušies par adopcijas atcelšanu. Izņēmuma gadījumā adopciju var atcelt arī tad, ja šādas vienošanās nav, taču pilngadīgais adoptētais pierāda, ka adopcijas rezultātā starp adoptētāju un adoptējamo nav izveidojušās patiesas vecāka un bērna attiecības.

Neskatoties uz to, ka jautājumā neesat norādījis, uz kāda pamata Jūsu meitas audžutēvs ir atzīts par viņas tēvu, juriste Ieva Brante secina, ka, iespējams, varētu sniegt prasību tiesā, pamatojoties uz Civillikuma 158.pantu, taču izskatās, ka reģistrēt meitu pēc 33 gadiem Jums nebūs iespējams, jo likumdevēja noteiktais termiņš ir pagājis

Tomēr juriste ieteic Jūsu meitai situāciju noskaidrot Rīgas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļas Dzimšanas fakta un paternitātes reģistrēšanas daļā, kuras speciālisti, iepazīstoties ar konkrētas personas dzimšanas datiem, varēs pateikt vairāk. Jūsu meita var zvanīt pa tālruņa numuru 67181265.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 87 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas