E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5916
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Uzturlīdzekļi no tēva Norvēģijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2014
Ilona Mihejeva

Labdien. Vēlos uzzināt, kādi dokumenti nepieciešami un kāda kārtība ir procesam, lai piedzītu uzturlīdzekļus no bērna (5 gadi) tēva, kas šobrīd dzīvo un strādā Norvēģijā? Precējušies neesam, par precīzu dzīves un darbavietu informācijas nav. Paldies.

A
atbild:
29. decembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Gan Latvija (kā Eiropas Savienības dalībvalsts), gan Norvēģija ir pievienojušās Hāgas 2007.gada 23.novembra Konvencijai par uzturlīdzekļu bērniem un cita veida ģimenes uzturēšanas līdzekļu pārrobežu piedziņu, kas šādos gadījumos atvieglo tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu un īstenošanu, ja uzturlīdzekļu prasītājs un atbildētājs dzīvo dažādās dalībvalstīs. 

Lai piedzītu uzturlīdzekļus no personas, kura pastāvīgi dzīvo un strādā Norvēģijā, pastāv divas iespējas: 

  • vērsties tiesā pēc savas dzīvesvietas Latvijā un pēc tam panākt Latvijas tiesas sprieduma izpildi Norvēģijā;
  • vērsties tiesā pēc bērna tēva dzīvesvietas Norvēģijā. 

Neskatoties uz to, vai izvēlēsieties sniegt prasības pieteikumu atbildētāja dzīvesvietas tiesā vai Latvijas tiesā, sprieduma atzīšana un izpilde notiks atbilstoši Konvencijas un Konvencijas dalībvalsts (Norvēģijas) nosacījumiem. Abos gadījumos ir jāsagatavo pārrobežu pieteikuma dokumenti, kurus palīdzēs noformēt Konvencijas centrālā iestāde Latvijā – Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācija

Arī gadījumos, ja nav zināma precīza uzturlīdzekļu parādnieka dzīvesvieta Norvēģijā, pastāv iespēja lūgt apstiprināt parādnieka dzīvesvietu konkrētajā Konvencijas dalībvalstī, iesniedzot brīvas formas iesniegumu UGF administrācijā un pēc apstiprinājuma saņemšanas sagatavot pārrobežu pieteikumu. 

Sīkāk informācija ir izklāstīta UGF administrācijas mājaslapas sadaļā „Starptautiskā sadarbība” > „Hāgas konvencijas pieteikumu sagatavošana”, kā arī LV portāla skaidrojumā „Viens no vecākiem dzīvo citā ES valstī, uzturlīdzekļus nemaksā – ko darīt?”. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas