E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5906
Lasīšanai: 3 minūtes

Ģimenes pabalstu jaunajā apmērā VSAA pārrēķinās bez pabalsta saņēmēja iesnieguma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2014
Aiva

Jautājums par ģimenes valsts pabalstu - lai saņemtu turpmāk lielāku pabalstu par savu trešo bērnu, vai tas tiks pārrēķināts "automātiski", vai man ir pašai jāiesniedz kāda informācija, dokumenti, ka man divi bērni jau ir lieli, kas loģiski šādu pabalstu vairs nesaņem.

A
atbild:
19. decembrī, 2014
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

No 2015.gada 1.janvāra pabalsta apmērs tiek noteikts atkarībā no bērnu skaita ģimenē: par pirmo bērnu ģimenē ir 11,38 eiro mēnesī; par otro bērnu 22,76 eiro (2 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu); par trešo un katru nākamo bērnu 34,14 eiro (3 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu). Jau iepriekš, līdz 2009.gada 1.jūlijam, ģimenes valsts pabalsta apmērs arī tika noteikts atbilstoši bērnu skaitam ģimenē. 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), piešķirot ģimenes valsts pabalstu par bērnu, kopējā bērnu skaitā ieskaita visus pieprasītāja bērnus, izņemot:

  • bērnu, par kuru mātei un tēvam pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības;
  • aizbildnībā esošu bērnu, par kuru pabalstu saņem sociālās rīcībspējas vecumu sasniegušie nepilngadīgie vecāki;
  • pilngadību sasniegušu bērnu, par kuru ģimenes valsts pabalsta izmaksa ir izbeigta, ja ģimenes valsts pabalstu piešķir par bērnu, kuru ģimene faktiski audzina, pamatojoties uz bāriņtiesas lēmumu, kā arī par aizbildnībā esošu bērnu.

 VSAA informācijas sistēmas datubāzē ir uzkrāta informācija par visiem pieprasītāja bērniem, par kuriem ir bijis piešķirts pabalsts, tātad arī par bērniem, par kuriem ģimenes valsts pabalsta izmaksa ir izbeigta, tā iemesla dēļ, ka par šo bērnu pabalsts vairs nepienākas. 

Piešķirot pabalstu par nākamo bērnu ģimenē, kopējā bērnu skaitā tiek ieskaitīti visi pabalsta pieprasītāja bērni, arī tie, par kuriem pabalstu vairs nesaņem

Arī laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2014.gada 31.decembrim, kad ģimenes valsts pabalsta apmērs saskaņā ar likumā „Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2014.gadam” noteikto par katru bērnu ģimenē tika noteikts vienāda apmēra - 11,38 eiro mēnesī, piešķirot ģimenes valsts pabalstu par katru nākamo bērnu, tika ņemts vērā esošais bērnu skaits ģimenē. 

Tādējādi piešķirtos pabalstus jaunajā apmērā VSAA pārrēķinās un izmaksās bez pabalsta saņēmēja iesnieguma, jo VSAA informācijas sistēmā jau ir reģistrēti arī tie bērni, par kuriem pabalsta izmaksa ir izbeigta. 

Gadījumā ja saņemot ģimenes valsts pabalstu par janvāri, pabalsta saņēmējs konstatēs, ka pabalsta apmērs nav noteikts atbilstoši bērnu skaitam ģimenē – lūdzam vērsties ikvienā no VSAA nodaļām, lai iegūtu informāciju par pabalsta apmēru. 

Šādos gadījumos bērnu dzimšanas apliecības uzrādīt nav nepieciešams, jo VSAA ir pieejama Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē reģistrētā informācija par bērna mātei vai tēvam reģistrētajiem bērniem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas