E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5884
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādu piedziņa no izdienas pensijas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2014
Sanita Dieziņa

Lasot parādu piedziņas 2014.gadā izmaiņas un jauno kārtību, ir radies jautājums. Ir izdienas pensija, protams, mazāka par 320 eiro. Vai no tās var tiesu izpildītājs atvilkt kredīta parādu?

A
atbild:
16. decembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Izdienas pensija tiek piešķirta un aprēķināta saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām” un "Nolikumu par izdienas  pensijām".  Tātad nav būtiski, ka tā ir izdienas pensija. Sākot no 2014.gada 1.marta,VSAA, veicot ieturējumus no pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemēro tos pašus nosacījumus kā ieturējumiem no darba samaksas.

Veicot ieturējumus no valsts pensijām 30% apmērā no pensijas saņēmējam izmaksājamās summas, tiek saglabāti naudas līdzekļi 320 eiro jeb minimālās mēneša darba algas apmērā, kā arī uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu saglabāti līdzekļi 64,03 eiro. 

Ja tiesu izpildītājs piemēro atvilkumus pensijai, kas ir mazāka par 320 eiro, ir jāvēršas pie tiesu izpildītāja ar rakstveida iesniegumu.

CPL noteiktā parādu piedziņas kārtība neatbrīvo cilvēkus no pienākuma samaksāt parādu un tas, ka no pensijas nevar veikt parāda piedziņu, parāda summu nesamazinās. Jāatceras, ka, samazinoties iespējām atgūt parādu, kreditors var lūgt uzsākt piedziņu, kas vērsta pret parādnieka kustamo mantu vai nekustamo īpašumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas