E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5846
Lasīšanai: 2 minūtes

Par atvaļinājuma naudas aprēķina periodu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2014
Jānis

Labdien! Esmu slimojis 3 mēnešus uz B slimības lapas un grasos atgriezties darbā, bet man ir jāizņem ikgadējais atvaļinājums. Man izdevīgāk viņu ņemt uzreiz ar nākamo dienu pēc slimības lapas B noslēgšanas, vai pastrādāt un tad ņemt, lai nezaudētu naudu pie aprēķina?

A
atbild:
15. decembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atvaļinājuma naudu maksā par darba dienām atvaļinājumā, šim nolūkam tiek aprēķināta dienas vidējā izpeļņa, ko reizina ar darba dienu skaitu atvaļinājumā. 

Vidējo izpeļņu nosaka, darba samaksu pēdējos sešos mēnešos dalot ar  nostrādāto dienu skaitu šo sešu mēnešu periodā. Aprēķinā neietilpst darbnespējas periods, tātad laiks, kurā Jums bija slimības lapa, tiek izslēgts no aprēķina perioda.

 Ja atgriezīsities darbā pēc darbnespējas lapas noslēgšanas un atvaļinājumā dosities pēc kāda laika, arī tad dienas vidējās izpeļņas algas noteikšanai ņems vērā pēdējo sešus mēnešus, izslēdzot slimības periodu. 

Savukārt, ja ir summētais darba laiks, vidējās izpeļņas aprēķina formula nedaudz atšķiras,  un tajā būs izmaiņas ar Darba likuma grozījumiem, kas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī. 

Ikgadējais atvaļinājums ir četras kalendārās nedēļas, un tas ir pagarināms par svētku dienām, ja tādas iekrīt atvaļinājuma laikā. 

Atvaļinājuma naudas aprēķināšanas jautājumus ieteicams noskaidrot savā grāmatvedībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas