E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5839
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Tiesas spriedums jāpilda

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2014
Es

Labdien! Mans vīrs ir bezdarbnieks un viņam ir vēl viens bērns, kuram viņš maksā 50 eiro mēnesī, jo patreiz vairāk nevar atļauties. Bet tiesa ir piespriedusi minimālo 80 eiro mēnesī. Vēl ir arī mūsu kopīgais bērns, kurš ir jāapgādā, un par dzīvokli jāmaksā. Vai viņš drīkst maksāt pagaidām tos 50 eiro mēnesī?

A
atbild:
10. decembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

 Ja vecāki nav varējuši vienoties un uzturlīdzekļi piedzīti tiesas ceļā, atbildētājam ir pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus tādā apmērā, kādu noteikusi tiesa. Atbilstoši Civilprocesa likuma 203.panta piektajai daļai - spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to, tas ir obligāts un izpildāms.

Tādējādi spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu, ja tas Civilprocesa likuma 203.panta pirmajā daļā noteiktajā kārtībā nav pārsūdzēts, ir spēkā esošs un izpildāms. Pretējā gadījumā prasītājai – bērna mātei – ir tiesības vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja ar lūgumu uzturlīdzekļu parādu piedzīt piespiedu kārtā, proti, no parādnieka ienākumiem un īpašuma.

Apstāklis, ka bērna tēvam nav darba, nemazina pienākumu nodrošināt bērnam uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā. Civillikuma 179.panta piektā daļa paredz katram no vecākiem pienākumu nodrošināt bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas