E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5825
Lasīšanai: 2 minūtes

Par ģimenes pabalstu kārtošanu no citas ES valsts

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2014
sanita

Labdien! Jautājums par pabalstiem, starptautiski... Es ar bērnu dzīvoju Latvijā, nestrādāju, vīrs strādā Norvēģijā, bērns piedzima Latvijā. Tātad Latvijā ģimenes pabalstu maksā no gada, Norvēģijā no dzimšanas, vai vīrs to var saņemt, ja šeit saņemu bērna kopšanas pabalstu, kurš Norvēģijā nav tāds.

A
atbild:
18. decembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Simona Innus-Pāvelskopa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Sociālās drošības jautājumu koordinācija Eiropas Savienībā noteikta Regulā Nr.883/2004. Ja ģimenes locekļi dzīvo, strādā dažādās valstīs, tad to, kura valsts, kādos gadījumos un kam maksā ģimenes pabalstus, kā arī to starpību, nosaka valstu sociālās drošības iestādes (jeb kompetentās iestādes). Latvijā kompetentā iestāde ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Simona Innus-Pāvelskopa skaidro:

Ģimenes pabalsti regulas izpratnē ir ģimenes valsts pabalsts; bērna kopšanas pabalsts; vecāku pabalsts; piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu; bērna invalīda kopšanas pabalsts.

Šajā gadījumā, tā kā bērna tēvs ir vienīgais nodarbinātais ģimenē, primāri kompetentā valsts ģimenes pabalstu izmaksā būs Norvēģija, bet Latvija ir sekundāri kompetentā valsts, kurai jānodrošina ģimenes pabalstu izmaksa starpības apmērā.

Tātad šajā gadījumā māmiņai būtu tiesības uz bērna piedzimšanas pabalsta saņemšanu Latvijā.

Pieprasot pārējos ģimenes pabalstus, VSAA izdotu provizorisko lēmumu, norādot, ka tiks veikta sarakste ar Norvēģijas kompetento iestādi, lai Norvēģija uzņemtos ģimenes pabalstu izmaksu kā primāri kompetentā valsts. Gadījumā ja Norvēģija triju mēnešu laikā neatbildētu, VSAA uzsāktu ģimenes pabalstu izmaksu kā sekundāri kompetentā valsts un turpinātu saraksti ar Norvēģijas kompetento iestādi, lai uzzinātu par Norvēģijas ģimenes pabalstu saņemšanu.

Lai paātrinātu informācijas apmaiņu, arī bērna tēvam būtu jāpieprasa ģimenes pabalsti savā nodarbinātības valstī - Norvēģijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas