E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5817
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par kapitāla nodokli, ja nekustamais īpašums iegūts līdz 2001.gadam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2014
margarita59@inbox.lv

Labdien. Taisos pārdot dzīvokli par 12000 euro. Cik ir jāmaksā IIN, ja īpašums iegūts līdz 2000.g. 31.decembrim. Šobrīd kadastrālā vērtība – 11500 euro.

A
atbild:
22. decembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (atbilstoši kuram ir jāmaksā nodoklis no ienākuma, pārdodot nekustamo īpašumu) ir noteiktas  vairākas situācijas, kad šis nodoklis nav jāmaksā:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc vai arī pirms pārdošanas. 

Citos gadījumos ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 15% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību. Ja šāda starpība – kapitāla pieaugums – neveidojas, nodoklis nav jāmaksā. 

Iegādes vērtības noteikšanai svarīgi ir ne tikai, kad īpašums iegūts, bet arī – kā: saņemts mantojumā, kā dāvinājums vai nopirkts. 

Piemēram. Ja nekustamais īpašums nopirkts līdz 2000.gada 31.decembrim un nodokļa maksātāja rīcībā nav dokumentu, kas apliecina nekustamā īpašuma iegādes vērtību, par tā iegūšanas (iegādes) vērtību uzskata aktuālo nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību nekustamā īpašuma atsavināšanas gadā (gadā, kurā īpašumu pārdosiet), kura koriģēta, kadastrālo vērtību dalot ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) noteikto katra gada patēriņa cenu indeksu par pēdējiem 10 gadiem pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas. 

2014.gadam CSP noteiktais cenu indekss ir 1,677. Tātad īpašuma iegādes vērtība būtu 6857,48 eiro (11 500 : 1,677). Ar nodokli apliekamais ienākums  5142,52 eiro (12 000 – 6857,48). 

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā iekļauj arī izdevumus, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodevas, komisijas naudu, kā arī nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā. Visiem izdevumiem nepieciešams dokumenti, kas apliecina, ka tādi bijuši.

Par nodokļa maksājumu savā konkrētajā situācijā ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas