E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5796
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja nav pieteicies neviens kreditors

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2014
Solvita

Labdien! Jautājums saistībā ar fiziskas personas maksātnespējas procesu - administratora noteiktā laikā nepieteicās neviens kreditors (pats parādnieks tiesai norādīja divus kreditorus un esošās parādsaistības, no kurām ar vienas piedziņu jau nodarbojās tiesu izpildītājs), administrators kaut ko vēl gaida un nesniedz tiesā pieteikumu par bankrota procedūras pabeigšanu. Kā process notiks tālāk tiesā - tiesa atbrīvos no parādsaistībām (jo nav jau ko rakstīt saistību izpildes plānā - nav pieteikušies kreditori)?

A
atbild:
17. decembrī, 2014

Maksātnespējas administrācija sniedz šādu skaidrojumu par jautājumu, balstoties uz jautājumā norādīto informāciju: kreditoru prasījumu pieteikšanas maksimālais termiņš ir seši mēneši no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu, un tikai pēc šā termiņa kreditors zaudē kreditora statusu un savas prasījuma tiesības pret parādnieku. To nosaka Maksātnespējas likuma 141.panta pirmā un otrā daļa kopsakarā ar XIII nodaļas 73.panta regulējumu.

Maksātnespējas likumā noteikto termiņu, kādā maksātnespējīgā parādnieka kreditoram jāpiesaka savs prasījums, mērķis ir nošķirt kreditora prasījuma neiesniegšanas termiņā tiesiskās sekas. Proti, ja kreditors iesniedz savu prasījumu pret parādnieku mēneša laikā, kreditoram tiek piešķirtas balsstiesības. Savukārt pēc minētā termiņa notecējuma attiecīgais kreditors iekļaujams kreditoru prasījumu reģistrā, taču šim kreditoram netiek piešķirtas balsstiesības.

Ja kreditors neizmanto savas tiesības iesniegt prasījumu sešu mēnešu laikā no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu, saistība izbeidzas ar noilguma iestāšanos. Šāda jau izbeigusies saistība nav pakļaujama dzēšanai. Tādējādi, ja administratoram minētajā termiņā netiek iesniegts neviens kreditora prasījums, parādnieka saistības ar kreditoriem izbeidzas uz likuma pamata (nevis tiek dzēstas ar tiesas nolēmumu, kā norādīts jautājumā).

Ievērojot minēto, atzīstams, ka administratora rīcība, nesniedzot tiesā pieteikumu par bankrota procedūras pabeigšanas apstiprināšanu, nav vērtējama kā vilcināšanās gadījumā, ja no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu, nav pagājuši seši mēneši. Ja tomēr minētais termiņš ir pagājis, kreditori, kuri nav pieteikuši savu prasījumu administratoram, ir zaudējuši kreditora statusu un savas prasījuma tiesības pret parādnieku sakarā ar noilguma iestāšanos, neskatoties uz to, ka tiesa vēl nav apstiprinājusi bankrota procedūras pabeigšanu.

Vienlaikus administrācija informē, ka Maksātnespējas likuma 164.panta ceturtajā daļā ir noteikti izņēmumi saistībām, kuras netiek dzēstas:

  • prasījumi par uzturlīdzekļu samaksu,
  • prasījumi no neatļautas darbības,
  • nodrošinātais prasījums, ja parādnieks ir saglabājis par šā prasījuma nodrošinājumu kalpojošo mājokli, ciktāl šā likuma 148.pantā minētā vienošanās nenosaka citādi. Izpildu lietvedības par minēto saistību piedziņu tiek atjaunotas atlikušajā parāda apmērā.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas