E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5784
Lasīšanai: 2 minūtes

Par tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2014
Alla Turoveca

Strādāju SIA "GGS serviss" un SIA "Exim Group', neviens no šiem uzņēmumiem nemaksāja par mani nodokļus (pēc VSAA datiem), līdz ar to nevaru tagad dabūt bezdarbnieka pabalstu. Sakiet, lūdzu, kur man griezties, lai noskaidrotu situāciju?

A
atbild:
12. decembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja piešķirts bezdarbnieka statuss; kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu; ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas

Situācija vispirms jānoskaidro pie darba devēja, varat pieprasīt izsniegt izziņu par darba samaksu un veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.  Ja strādājāt oficiāli, tas ir, bija rakstveidā noslēgts darba līgums, tad darba devējam bija jāaprēķina ne tikai alga, bet arī nodokļi. Darba devējam ir pienākums noteiktos termiņos iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā ziņojumu par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu un obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem. 

Ja uzņēmumi, kuros strādājāt, nav maksājuši nodokļus, varat vērsties Valsts ieņēmumu dienestā

Ministru kabineta 2008.gada 21.oktobra noteikumu Nr.866 "Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība" 12. un 13.punkts paredz, ka bezdarbnieka pabalstu izmaksā par bezdarba periodu, kurā pabalsta saņēmējs nav darba attiecībās, un izmaksu uzsāk, kad ir saņemts Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apstiprinājums par to, ka personai ir bezdarbnieka statuss, un no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ir saņemtas darba devēja iesniegtās ziņas par to, ka persona ir zaudējusi darba ņēmēja statusu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas