E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5783
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Iegādes vērtība dāvinātam nekustamajam īpašumam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2014
ginta

Persona par 20 tūkstošiem eiro vēlas pārdot nekustamo īpašumu (zemi), kurš nav tās vienīgais īpašums un kur tā nav deklarēta. Šo zemi persona ieguvusi īpašumā dāvinājuma ceļā 2007.gadā no brāļa, kurš to 2006.gadā nopirka par Ls 25000.

A
atbild:
12. decembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 15% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību. Ja šāda starpība – kapitāla pieaugums – neveidojas, nodoklis nav jāmaksā.

Ja nekustamais īpašums iegūts uz dāvinājuma līguma pamata no fiziskās personas, kuru ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, un nekustamo īpašumu atsavina 60 mēnešu laikā pēc tā reģistrācijas zemesgrāmatā uz nodokļa maksātāja vārda, par tā iegādes vērtību uzskata konkrētā nekustamā īpašuma:

  • vērtību, par kādu dāvinātājs ir iegādājies konkrēto nekustamo īpašumu, ja tas iegādāts pēc 2000.gada 31.decembra un nodokļa maksātāja rīcībā ir dokumenti, kas pierāda nekustamā īpašuma iegādes vērtību;
  • aktuālo kadastrālo vērtību gadā, kad nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā uz dāvinātāja vārda, ja tas iegādāts pēc 2000.gada 31.decembra un nodokļa maksātāja rīcībā nav dokumentu, kas pierāda nekustamā īpašuma iegādes vērtību.

No Jūsu izklāstītās informācijas (ja īpašuma iegādes vērtība ir pierādāma ar dokumentiem)   izriet, ka, pārdodot šo īpašumu, ar nodokli apliekams ienākums neveidojas. 

Par nodokļa maksāšanu konkrētā situācijā, sniedzot visu nepieciešamo informāciju, ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas