E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5739
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Atvaļinājums – 4 kalendārās nedēļas, apmaksā – darba dienas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. novembrī, 2014
Daiga Ozola

Vai piešķirot 4 nedēļu atvaļinājumu no 30.11.2014., var būt situācija, ka apmaksātas tiek tikai 19 darba dienas? Vai tā nebūs darbinieku diskriminējoša rīcība? Vai arī mākslīgi ir jāpagarina atvaļinājums? Ja jā, tad atvaļinājuma pēdējā darba diena būs nevis 30.12.2014., bet? Vai kaut kur ir atrunāts, ka obligāti ir jābūt apmaksātām 20 ikgadējā atvaļinājuma darba dienām?

A
atbild:
03. decembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149.pants nosaka, ka darbiniekam ir tiesības uz darba devēja apmaksātu četru kalendāro nedēļu atvaļinājumu, neskaitot svētku dienas. Nevienā tiesību aktā nav minēts dienu skaits. Tas izriet no jau pieminētā likuma panta, ka darba devēja pienākums ir apmaksāt tās dienas, kad darbiniekam būtu bijis jāstrādā. Ja atvaļinājuma laikā iekrīt svētku dienas, tad darbinieka atvaļinājums par svētku dienu skaitu automātiski pagarinās. Svētku dienas arī tiek apmaksātas.

Ja uz situāciju raugāmies matemātiski, tad četrās kalendārajās nedēļās ir 28 dienas. No šīm dienām 20 ir darba dienas, kas darba devējam jāapmaksā,  8 – izejamās dienas, kas nav jāapmaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas