E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5733
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja sociālajām garantijām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. novembrī, 2014
Ieva

Labdien, vēlējos uzzināt precīzi, kādas ir sociālās garantijas, ja esmu mikrouzņēmuma darbinieks? Piemēram, dodoties dekrētā vai esot uz slimības lapas?

A
atbild:
28. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam sociālās garantijas (sociālā apdrošināšana) ir tāpat kā jebkuram sociāli apdrošinātam darba ņēmējam, taču naudas izteiksmē tie ir salīdzinoši mazāki maksājumi nekā strādājošajiem, no kuru algas ietur vispārējos darbaspēka nodokļus, kam ir daudz lielākas likmes. 

Kāpēc tā? Mikrouzņēmumu nodoklis ir 9%, un tas ietver valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas ir 65% ar nodokli samaksātās summas. 

Šo – 9% - nodokli maksā no mikrouzņēmuma apgrozījuma. No mikrouzņēmuma darbinieka algas nodokļi netiek ieturēti. Savukārt uzņēmumos, kuri maksā nodokļus vispārējā kārtībā, darba ņēmējs maksā algas nodokli – 24%, valsts sociālās iemaksas – 10,50% un vēl arī darba devējs maksā sociālās iemaksas 23,59%. 

Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 9.pantā ir noteikts gan tas, ka mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma darbinieks ir sociāli apdrošināms, gan sociālo iemaksu reģistrēšanas kārtība katram darbiniekam. 

Valsts ieņēmumu dienests sniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) informāciju par mikrouzņēmumu darbiniekiem, mikrouzņēmumu nodokļa ceturkšņa deklarāciju un informāciju par aprēķinātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kā arī mikrouzņēmuma nodokļa maksājumiem. 

VSAA aprēķina mikrouzņēmuma darbiniekiem valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu, ņemot vērā mikrouzņēmuma darbinieku skaitu katrā ceturkšņa mēnesī, faktiskos ienākumus ceturkšņa mēnesī, darbinieku apdrošināšanas statusiem atbilstošo sociālo iemaksu likmi un mikrouzņēmuma aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par ceturksni. 

Mikrouzņēmuma darbinieka sociālo iemaksu aprēķinam ir noteiktas formulas.

Vispirms aprēķina nosacītās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (I(MUd)), kādas tās būtu veicamas vispārējā kārtībā saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu” atbilstoši deklarētajiem ceturkšņa mēneša faktiskajiem ienākumiem un mikrouzņēmuma darbinieka apdrošināšanas statusam noteiktajai valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmei. Vispārējā gadījumā VSAOI likme 2014.gadā ir 34,09%.

Tad nosaka MU darbinieku iemaksu objekta aprēķināšanas ceturkšņa koeficientu (K), izmantojot formulu: K= I (MU) : Σ I(MUd), kur

I (MU) - MU aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par ceturksni;

I(MUd) - katram MU darbiniekam aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Pēc tam MU darbiniekam aprēķina sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu (IO (MUd)), izmantojot formulu: IO (MUd) = Ien(MUd)) x K, kur

Ien(MUd) - MU darbinieku faktiskie ienākumi ceturkšņa mēnesī;

K - MU darbinieku iemaksu objekta aprēķināšanas ceturkšņa koeficients. 

Pamatojoties uz noteikto iemaksu objektu, VSAA aprēķina sociālā nodrošinājuma maksājumus (slimības pabalstu par darbnespējas lapu B, maternitātes pabalstu u.c.).

Savukārt par pirmajām 10 darba nespējas dienām (darbnespējas lapu A) darba devējam ir pienākums no saviem līdzekļiem izmaksāt slimības naudu saskaņā ar likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36.panta 1.daļu. 

Ja Jums ir tiesības uz kādu no sociālajiem pakalpojumiem vai sagaidāms, ka būs nepieciešams kāds pakalpojums, lai uzzinātu pabalsta apmēru, jāvēršanas VSAA. 

Piemēru, kā VSAA ir rēķinājusi sociālo iemaksu objektu mikrouzņēmuma nodokļa maksātājam, kurš ir sniedzis aprēķinam nepieciešamo informāciju (par algu, apgrozījumu, darbinieku skaitu), varat izlasīt LV portāla e-konsultācijā Par mikrouzņēmuma darbinieku sociālo iemaksu aprēķināšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas