E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5704
Lasīšanai: 2 minūtes

Par ikgadējo atvaļinājumu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. novembrī, 2014
Nataļja

Labdien! Strādāju skolā. Meitai ir 9 mēneši. Tagad esmu bērna kopšanas atvaļinājumā uz 1,5 gadu no 05.05.2014. - 04.11.2015., tas sācies uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma. Pirms dekrēta neņēmu kārtējo atvaļinājumu, jo biju plānojusi izņemt to pēc tam, lai ilgāk paliktu mājās ar bērniņu. Biju domājusi, ka to drīkst ņemt uzreiz pēc bērna kopšanas atvaļinājuma (no 05.11.2015.), nevis uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma. Rezultātā man ir 66 neizmantotā atvaļinājuma dienas. Ko es varu darīt šajā situācijā? Vai šīs dienas tomēr drīkst ņemt pēc BKA vai tās man paliks neizmantotas?

A
atbild:
26. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Grūtniecei Darba likumā 150.pantā 4.daļā ir noteiktas tiesības ikgadējo atvaļinājumu pilnā apmērā saņemt pirms vai uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma. Darba devējam nav tiesību atteikt to piešķirt. Savukārt saskaņā ar likuma 150.panta piekto daļu darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā. 

Ja esat pedagogs, pamatojoties uz Izglītības likuma 52.panta 2.punktu, Jums pienākas astoņu nedēļu apmaksāts ikgadējais atvaļinājums. 

Ja darbiniece bijusi bērna kopšanas atvaļinājumu, tad, izvērtējot viņas nākamo darba periodu, par kuru tiks piešķirts ikgadējais atvaļinājums, ņems vērā neizmantotā atvaļinājuma periodu līdz dzemdību atvaļinājumam, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku. Taču bērna kopšanas atvaļinājuma laiku neieskaita laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo darba devēja apmaksāto atvaļinājumu. Tas noteikts Darba likuma 152.pantā.

Protams, darba devējs laikus jāinformē, ka pēc bērna kopšanas atvaļinājuma vēlaties izmantot kārtējo atvaļinājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas