E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5699
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodokli no mantota nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2014
Ēriks Geipelis

Vai personai, kura saņem mantojumā divus īpašumus, vienu no mātes, kas ir dzīvoklis, bet otru no tēva, kas ir zemesgabals, būs jāmaksā nodoklis no dzīvokļa pārdošanas, ja persona tajā deklarēta ilgāk par 1 gadu, iegūtos līdzekļus domāts 100% ieguldīt mājas būvniecībā uz mantotā zemesgabala? Personai ir arī savs nekustamais īpašums, kurš tai pieder kopš 1970.gada.

A
atbild:
25. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 15% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību. 

Likumā ir noteikti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā. 

Nodoklis nav jāmaksā, ja ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese).

Ja nekustamais īpašums, kuru atsavina, ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskatāms, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums

Pārējie gadījumi, kuros ir atbrīvojums no kapitāla pieauguma nodokļa, attiecas uz situācijām ar  vienīgā īpašuma pārdošanu. 

Par nodokļa maksāšanu konkrētā situācijā ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas