E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5692
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

NĪN par neapstrādātu zemi īpašnieka maiņas gadījumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2014
Ineta

Šogad pašvaldība man ir piestādījusi rēķinu par neapstrādātu zemi, par iepriekšējo gadu, bet savu īpašumu esmu pārdevusi jau pagājušajā gada jūlijā. Vai pašvaldība ir tiesīga prasīt maksāt šo nodokli?

A
atbild:
24. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākums par kārtējo gadu ir personai, kura kārtējā gadā ir bijusi nekustamā īpašuma īpašnieks, un īpašnieka maiņas gadījumā šis pienākums saglabājas līdz nākamā taksācijas gada sākumam. 

Likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” 6.pants nosaka: pašvaldības par nekustamā īpašuma nodokļa apmēru kārtējam taksācijas gadam paziņo nodokļa maksātājam līdz tā paša gada 15.februārim, nosūtot maksāšanas paziņojumu. Savukārt nodokļa maksāšanas paziņojuma nosūtīšanas termiņš par neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamo zemi ir nākamā taksācijas gada 15.februāris. 

Pārdodot īpašumu, bija jāsamaksā nekustamā īpašuma nodoklis par visu gadu. Nodokļa pamataprēķinu pašvaldība paziņo gada sākumā. Informāciju par to, ka konkrētā lauksaimniecībā izmantojamā zeme nav bijusi apstrādāta, pašvaldība no Lauku atbalsta dienesta saņem tikai gada beigās. Un, kā likumā pateikts, papildaprēķinu par to nodokļa maksātājam paziņo līdz nākamā gada februārim. Nodokļa maksāšanas pienākums izbeidzas ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību izbeigšanās. Arī nodokļa papildaprēķins ir par to gadu, kad vēl bijāt īpašnieks. Tātad pašvaldība ir tiesīga no Jums prasīt samaksāt nodokļa aprēķinu arī par neapstrādātu zemi tajā gadā, kad īpašumu pārdevāt. Jo jaunais īpašnieks nekustamā īpašuma nodokli sāk maksāt ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību rašanās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas