E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5675
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzņēmuma līgums – vienošanās par atlīdzību par paveikto darbu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2014
Diāna

Sveicināti! Man no kultūras centra piedāvā vadīt pašdarbnieku deju kolektīvu (ne vairāk kā 10 cilvēki) un tādējādi noslēgt uzņēmuma līgumu, kur būs noteikta alga apmēram pie 100 EUR. Esmu amatpersona un ik gadu jāaizpilda deklarācija. Sakiet, lūdzu, vai, noslēdzot šādu līgumu, man jāreģistrējas VID kā pašnodarbinātai personai, lai maksātu nodokļus par šo papildus darbiņu, vai tomēr to darīs pasūtītājs un maksās man algu jau ar nomaksātiem nodokļiem? Tad jau arī sanāk, ja, piemēram, kolektīvam nepieciešami tērpi, aksesuāri u.c. lietas, tad tas man jāpērk pašai par savu naudu? Vai tomēr tāda līguma slēgšana būtu izdevīga man kā amatpersonai, īsti nav skaidrs? Pateicos iepriekš par atbildi!

A
atbild:
24. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar uzņēmuma līgumu saistītos jautājumus regulē Latvijas Republikas Civillikuma 2212.pants, darba līguma jautājumus – Darba likums. Ja ir noslēgts uzņēmuma līgums, uz fizisko personu neattiecas Darba likuma normas (par minimālo darba algu, atvaļinājumu, apmaksātu darbnespējas lapu u.tml.). Atlīdzība ir vienošanās par izpildīto darbu vai pasākumu vadīšanu. Taču tas nenozīmē, ka Jums tādēļ būtu jāuztur deju kolektīvs.

Fiziskā persona, kura noslēgusi uzņēmuma līgumu ar juridisku personu, var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja. Pakalpojuma saņēmējs (komersants vai iestāde) no izmaksātās atlīdzības ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā no algota darba ienākuma.

Iesniedzot deklarāciju kā amatpersonai, Jums būs jānorāda arī šie ienākumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas