E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5666
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļi – līdz bērns var pats sevi apgādāt

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2014
Emīlija

Sakiet, lūdzu, vai bērnam, kurš jau sasniedzis 18 g. v., mācās augstskolā un nestrādā (šobrīd ir 19 gadu), joprojām pienākas alimenti? Ja jā, tad kādā apmērā?

A
atbild:
24. novembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

 Abu vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. To paredz Civillikuma 179.panta pirmā daļa, un likumdevējs nav noteicis, ka šis pienākums izbeidzas ar dienu, kad bērns sasniedz pilngadību. Tātad, ja bērns turpina mācības skolā, ir pašsaprotami, ka vecāki viņam palīdz vismaz līdz laikam, kad viņš varēs pats par sevi gādāt.

Ja bērna vecāki nedzīvo kopā, ir jāvienojas, kā otrs vecāks var palīdzēt bērna uzturēšanā un audzināšanā. Tomēr, ja rast kompromisu neizdodas, strīds jāizšķir tiesā. Tā kā bērns ir pilngadīgs, prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu ir jāsniedz viņam pašam. 

Normatīvajos aktos nav noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs pilngadīgam bērnam, tāpēc to noteiks tiesa. Tiesa izvērtēs visus apstākļus un pierādījumus, gan bērna spēju sevi uzturēt un viņa vajadzības, gan vecāku iespējas finansiāli palīdzēt, un lems par apmēru, kādā piedzenami uzturlīdzekļi.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā „Uzturlīdzekļi pēc pilngadības sasniegšanas”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas