E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5664
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par uzturnaudu sievai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2014
Vents

Labdien! Esmu precējies, ir divus gadus vecs bērns. Sieva nestrādā un arī īsti nevēlas to darīt. Par naudas lietām diskusijas bija arī agrāk, bet līdz pusotram gadam saņēma pabalstu un viss bija daudzmaz mierīgi. Tagad strīdos regulāri izmanto argumentu, ka es nemaksāju viņai bērna uzturnaudu 25% no manas uz rokas saņemtās algas (sanāk ap 200 EUR). Dzīvojam kopā. Es maksāju komunālos maksājumus, pērku pārtiku visai ģimenei, maksāju kredītu par kopējo dzīvokli, pērku zāles bērnam. Vai ir likumīgs pamats pieprasīt vēl šos 200 EUR? Nav jau žēl, bet ne vienmēr paliek pāri.

A
atbild:
24. novembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Ģimenes tiesībās praktizējošs jurists Juris Bārtulis, komentējot Jūsu jautājumā aprakstīto situāciju, norāda, ka Civillikuma 179.panta noteikumi neizslēdz iespēju vērsties tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu arī tad, ja bērna vecāki dzīvo kopā. Savukārt šī likuma 84.pantā noteikts pienākums laulātajiem gādāt vienam par otru.

Vienlaikus situācijas apraksts liecina, ka jebkāda prasība šķiet nepamatota, jo ir pierādāms, ka laulātais no saviem ienākumiem gan uztur bērnu, gan gādā par otru laulāto. Tāda tiesību akta, kas noteiktu pienākumu vīram un bērna tēvam sievai un bērna mātei uz rokas maksāt bērna uzturnaudu, ja vīrs ir ģimenes apgādnieks, nav.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas