E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5662
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Arī bezdarbniece var piedzīt uzturlīdzekļus bērnam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2014
Sintija

Sakiet, lūdzu, ja es skaitos bezdarbniekos, vai es varu pieprasīt alimentus bērna tēvam, kurš strādā?

A
atbild:
22. novembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Protams. Jūs ne tikai varat, bet tas noteikti jādara, lai nodrošinātu sava bērna tiesības saņemt uzturlīdzekļus no abiem vecākiem. Civillikuma 179.panta pirmajā daļā noteiktais vecāku pienākums uzturēt bērnu ir absolūts, beznosacījuma vecāku pienākums, neatkarīgi no nodarbinātības statusa. 

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Tie paredz katra vecāka pienākumu katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā: 

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no valstī  noteiktās minimālās mēneša darba algas (2014.gadā Ministru kabineta noteiktā minimālā mēnešalga ir 320 eiro, tātad minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir 80 eiro mēnesī); 
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (uz šo brīdi tie ir 96 eiro mēnesī).

 Papildus informējam, ka saskaņā ar Civilprocesa likuma 28.panta otro daļu prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam prasītājs var celt arī pēc savas deklarētās dzīvesvietas. Savukārt saskaņā ar Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas 3.punktu prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas