E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5657
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Cik lielus uzturlīdzekļus var prasīt?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2014
Līga

Labdien. Vēlējos pajautāt, cik lieli alimenti būs, ja manu bērnu tēvs saņem no 600-700eiro mēnesī, bet par dēliem neliekas zinis? Gatavojos sniegt prasību, tādēļ vēlējos pajautāt?

A
atbild:
22. novembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta piektā daļa noteic, ka katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir jānodrošina minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu ir noteicis Ministru kabinets.  

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. 

Saskaņā ar iepriekšminēto katra vecāka pienākums, neatkarīgi no tā, cik lieli ir viņu ikmēneša ienākumi, katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā: 

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no valstī  noteiktās minimālās mēneša darba algas (2014.gadā Ministru kabineta noteiktā minimālā mēnešalga ir 320 eiro, tātad minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir 80 eiro mēnesī); 
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (uz šo brīdi tie ir 96 eiro mēnesī).

Bērna māte var pieprasīt nodrošināt arī lielākus uzturlīdzekļus par valstī noteikto minimālo apmēru, taču jāņem vērā, ka uztura prasības un saņemšanas apmērs tiek saistīts ar abu vecāku mantas stāvokli un bērnam nepieciešamo izdevumu apmēru. Tiesa, lemdama par piedzenamo uzturlīdzekļu apmēru, šādā gadījumā vadīsies no prasītāja (bērna mātes) iesniegtajiem pierādījumiem par bērna ikdienas vajadzību nodrošināšanai nepieciešamajiem izdevumiem. Tāpat tiesa noskaidros, vai atbildētāja (bērna tēva) gūtie ienākumi ir pietiekoši, lai nodrošinātu pieprasīto uzturlīdzekļu maksāšanu. 

Vairāk par to, kā pierādīt, ka nepieciešamais izdevumu apmērs bērniem ir lielāks par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, lasiet e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Par uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas