E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5656
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Jāiesniedz gada ienākumu deklarācija

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2014
M.

Labdien. Ja esmu reģistrēta kā pašnodarbināta persona ar fiksētu nodokļu likmi 5%, bet izvēlos nemaksāt sociālos nodokļus, vai man tik un tā ir VID jāiesniedz vienkāršā grāmatvedības uzskaite par darījumiem aizvadītajā gadā? Un kas notiek gadījumā, ja tas nav izdarīts laicīgi? Paldies!

A
atbild:
22. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pilnīgi brīvs savā izvēlē fiksētā nodokļa maksātājs nav, jo sociālās iemaksas ir jāmaksā obligāti, sasniedzot noteiktu ieņēmumu robežu. Savukārt deklarācija saimnieciskās darbības veicējam ir jāiesniedz jebkurā gadījumā. 

Nodokļa maksātājs, lai aprēķinātu fiksēto ienākuma nodokli, veic saimnieciskās darbības ieņēmumu uzskaiti vienkāršā ieraksta sistēmā, neuzskaitot izdevumus.

 Nodokļa maksātājs, kurš maksā fiksēto ienākuma nodokli, veic nodokļa avansa maksājumu 35 eiro apmērā - līdz taksācijas gada 15.martam.

Fiksētā ienākuma nodokļa apmērs ir 5 procenti no taksācijas perioda saimnieciskās darbības ieņēmumiem. Ieņēmumiem, kas pārsniedz 14 229 eiro, tiek piemērota papildu likme 7 procentu apmērā. 

Fiksētā ienākuma nodokļa maksātājs taksācijas gadam sekojošajā gadā no 1.marta līdz 1.jūnijam iesniedz gada ienākumu deklarāciju VID un deklarācijas D5 pielikumā (“Saimnieciskās darbības ienākumu deklarācija nodokļa maksātājam, kas maksā fiksēto ienākuma nodokli”) aprēķina rezumējošā kārtībā maksājamo nodokli kā starpību starp fiksētā ienākuma nodokļa summu un avansa maksājumu - Ls 25 (līdz 2013.gada 31.decembrim); 35 eiro (no 2014.gada 1.janvāra). 

Fiksētā ienākuma nodokļa atlikušo daļu, ko aprēķina kā starpību starp fiksētā ienākuma nodokļa summu un avansa maksājumu, iemaksā budžetā ne vēlāk kā līdz pēctaksācijas gada 16.jūnijam. Ja nodokļa atlikusī daļa, kas jāiemaksā budžetā rezumējošā kārtībā, pārsniedz 640 eiro, nodokļa maksātājs to var iemaksāt budžetā trijās reizēs – līdz 16.jūnijam, 16.jūlijam un 16.augustam, iemaksājot katru reizi trešo daļu no šīs summas.

 Ja fiksētā ienākuma nodokļa maksātājs taksācijas gadā nav guvis apliekamus ienākumus vai aprēķinātā nodokļa summa no saimnieciskās darbības apliekamā ienākuma nepārsniedz 50 eiro, tad fiksētā ienākuma nodokļa maksātājam ne vēlāk kā 15 dienu laikā no deklarācijas iesniegšanas dienas jāiemaksā budžetā 50 eiro. 

Minimālā nodokļa (50 eiro) maksāšanas pienākums nav attiecināms uz fiksētā ienākuma nodokļa maksātāju, kurš veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas par sevi kā pašnodarbinātu personu.

 Minimālā nodokļa (50 eiro) nav jāmaksā par pirmo taksācijas gadu, kurā veikta saimnieciskās darbības reģistrācija, un par nākamo taksācijas gadu, kā arī par gadu, kurā izbeigta saimnieciskā darbība. 

Gada ienākumu deklarācijas veidlapas paraugu un tās aizpildīšanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2012.gada 21.augusta noteikumi Nr.568 „Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību”. 

Pašnodarbinātās personas – fiksētā nodokļa maksātāja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts ir brīvi izraudzīti ieņēmumi no saimnieciskās darbības. Obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs pašnodarbinātajiem ir vienāds ar minimālo mēneša darba algu - 320 eiro mēnesī. Fiksētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs ir obligāti sociāli apdrošināms, ja tā ieņēmumi sasniedz obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru, kas reizināts ar koeficientu 3,3, tas ir, 1056 eiro mēnesī. Pašnodarbinātās personas, kuras ir fiksētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājas, veic obligātās iemaksas par tiem ceturkšņa mēnešiem, kuros ieņēmumi ir sasnieguši 1056 eiro mēnesī, no summas, kas nav mazāka par 320 eiro. 

Obligāto iemaksu vispārējā likme pašnodarbinātajām personām 2014.gadā ir 31,06% (ietver pensiju apdrošināšanu, invaliditātes apdrošināšanu, maternitātes un slimības apdrošināšanu, vecāku apdrošināšana). 

Pašnodarbinātais līdz pārskata ceturksnim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam – 15.aprīlim, 15.jūlijam, 15.oktobrim un 15.janvārim – iesniedz VID ziņojumu par pašnodarbinātā obligātajām iemaksām pārskata ceturksnī (Ministru kabineta 2010.gada 7.septembrī noteikumu Nr.827 „Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” 4.pielikums). 

Atbildība par deklarāciju savlaicīgu neiesniegšanu noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā

Par nodokļa maksātāja pienākumiem konkrētā saimnieciskās darbības situācijā informācija jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas