E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5640
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādu piedziņa no pensijas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2014
Jeļena Umbrasa

Labdien. Invalīds 2.grupas, piešķirta pensija 90 eiro (vienīgais ienākums). Tiesu izpildītājs ietur 45 eiro. Lemttiesīga - vai tas ir, un ko var darīt? Norādīt, lūdzu, likums vai noteikumi.

A
atbild:
19. novembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

No 2014.gada 1.marta grozījumi Civilprocesa likuma (CPL) 595.panta otrajā daļā paredz, ka tiek pārtraukti ieturējumi no pensijām un pabalstiem parādu piedziņai tajos gadījumos, kad personai izmaksājamā summa pēc nodokļu ieturējumiem ir mazāka par 320 eiro. Uzturlīdzekļu piedziņas lietās vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā cilvēkam saglabājamā summa ir 160 eiro. 

Ja piedziņa tiek turpināta, ir jāvēršas pie tiesu izpildītāja ar rakstisku iesniegumu, atsaucoties uz iepriekšminēto CPL pantu un norādot, ka ieturējumi tiek veikti no vienīgajiem ienākumiem - invaliditātes pensijas. 

Vienlīdz jāatceras, ka Civilprocesa likumā veiktie grozījumi neatbrīvo cilvēkus no pienākuma samaksāt parādu. Tostarp Civilprocesa likumā ir paredzēti citi piedziņas veidi, kā, piemēram, piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo un nekustamo mantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas