E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5627
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Brīdinājums ir paredzēts Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2014
Stella Jurgena

Labdien! A/S "Land-Real-Estate" (reģistrēts Tukumā, Noras ielā 30) 2013.gada 16.aprīlī man izmaksāja kompensāciju par īres līguma laušanu sakarā ar mājas Kalna ielā 13 kapitālo remontu 600Ls apmērā. Uz jautājumu, vai gadījumā man nav jāmaksā IIN, uzņēmuma pārstāvis atbildēja, ka neesot, jo tie ir saimnieciskie izdevumi. Likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11((5) cipars augšā) pantā 7.daļā ir noteikts: "7. Saimnieciskās darbības izdevumos ietver kompensācijas īrniekiem par dzīvojamo telpu atbrīvošanu un īres līguma laušanu sakarā ar dzīvojamās telpas kapitālo remontu vai telpu pārbūvi saimnieciskās darbības veikšanai." Savukārt 2013.gada augustā VID darbiniece Solvija Škerškāne man atsūtīja dokumentu ar nosaukumu "Brīdinājums", kurā bija izteikti tikai draudi "par nesadarbošanos ar valsti", bet nebija nekas pateikts ne par nodokli, ne darījumu, ne summu, par ko VID ir pretenzijas.
Ar milzu grūtībām noskaidroju, ka ir runa par šo A/S "Land Real-Estate" izmaksāto summu, jo grāmatvede esot ierakstījusi kodu kā summai, ko neapliek izmaksas vietā, bet kuru maksā saņēmējs. Savukārt MK noteikumos Nr.677 ir paredzēts: "2. Šo noteikumu 1.1.apakšpunktā minēto paziņojumu izsniedz ienākuma saņēmējam." Tad šādu Paziņojumu man bija jāsaņem jau februārī, bet neesmu saņēmusi līdz šai dienai.
VID uztaisīja uzrēķinu kā summai, kas nav aplikta izmaksas vietā un kuru jāmaksā saņēmējam un kuru tas jau ir arī laimīgi "aprijis". Uzņēmuma grāmatvede Līga atbildēja, ka izpildot VID "specpasūtījumu" un nezinot nekā par IIN - ir jāmaksā vai nav, izturējās rupji un uzņēmuma pārstāvjiem esot aizliegusi pat ar mani sazināties.
Lai izlemtu, vai ir vērts pārsūdzēt Administratīvajā tiesā, lūdzu sniegt konsultāciju par šādiem jautājumiem: 1) Vai šādā kārtībā "7. Saimnieciskās darbības izdevumos ietver kompensācijas īrniekiem par dzīvojamo telpu atbrīvošanu un īres līguma laušanu sakarā ar dzīvojamās telpas kapitālo remontu vai telpu pārbūvi saimnieciskās darbības veikšanai." izmaksāta summa tiešām ir apliekama ar IIN kā tāda, no kuras nodokli neietur izmaksas vietā, bet tā jāmaksā summas saņēmējam? Ja ir, tad ar kādu normatīvo aktu tas ir noteikts. 2) Vai MK noteikumos Nr.677 paredzētais:"2. Šo noteikumu 1.1.apakšpunktā minēto paziņojumu izsniedz ienākuma saņēmējam." ir atcelts vai uz šādu izmaksu neattiecas? Vai man Paziņojums bija vai nebija jāsaņem? Ja nebija, tad ar kādu nomatīvo aktu tas ir atrunāts? 3) Vai VID darbiniekam ir tiesības sūtīt draudu vēstules ar nosaukumu "Brīdinājums" NENORĀDOT, par kādu nodokli, darījumu summu ir iebildumi, tā faktiski nodokļu maksātāju psiholoģiski terorizējot un vai par šo darbību var prasīt morālā kaitējuma atlīdzību?

A
atbild:
19. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā fiziskās personas, un, ja ienākumus izmaksā komersants, tad tas paziņojumu par fiziskajām personām izmaksātajām summām izsniedz arī ienākuma saņēmējam. Ar iesniegumu izsniegt paziņojumu ir jāgriežas uzņēmumā. 

No Jūsu izklāstītā izriet, ka Valsts ieņēmumu dienests Jūs informēja ar brīdinājumu. Brīdinājums ir paredzēts Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksā. Brīdinājumu kā administratīvā soda līdzekli izsaka rakstveidā. Šī likuma 159.9pants arī nosaka atbildību par nesadarbošanās ar nodokļu administrācijas amatpersonām un par nodokļu administrēšanai un kontrolei nepieciešamās pieprasītās informācijas nesniegšanu nodokļu administrācijai. 

Ņemot vērā apstākli, ka VID Jūs informēja par nodokļu saistībām jau 2013.gada augustā, tātad ir pagājis vairāk nekā gads kopš brīdinājuma, tas, kā šajā situācijā kārtojamas nodokļa maksātāja saistības un pamatojoties uz kādiem normatīvajiem aktiem, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. 

Jebkurš cilvēks var vērsties ar prasību tiesā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas