E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5626
Lasīšanai: 2 minūtes

Par tiesībām uz bezdarbnieka statusu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2014
Ilze

Darba devējs paziņoja par drīzu struktūrvienības slēgšanu, līdz ar to par darba uzteikumu. Jautājums tāds, vai man pienāksies bezdarbnieka pabalsts (daudzus gadus regulāri maksāti palieli nodokļi), ja paralēli esmu saimnieciskā darba veicēja (ir VID izsniegta apliecība). Ienākumi nav regulāri, vidēji 100.00 eiro mēnesī. Vai man jāatsakās no šīs pēdējās iespējas sevi finansiāli kaut kā uzturēt pie dzīvības?

A
atbild:
19. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja piešķirts bezdarbnieka statuss; kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu; ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Saskaņā ar Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10.panta pirmās daļas 2.punktā noteikto tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir šā likuma 2.panta otrajā daļā minētajai personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu").  

Pašnodarbinātajam ir tiesības reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā bezdarbnieka vai darba meklētāja statusa iegūšanai, ja

  • ienākumi nesasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru (320 eiro mēnesī);
  • ja maksā fiksēto iedzīvotāju ienākuma nodokli un ieņēmumi nesasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru (320 eiro mēnesī), kas reizināts ar koeficientu 3,3;
  • ja veic saimniecisko darbību un par to nemaksā patentmaksu.

Ja persona kā pašnodarbinātais, veicot saimniecisko darbību, no saviem ienākumiem veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vai maksā patentmaksu (ilgāk par diviem mēnešiem), par to triju darba dienu laikā ir jāziņo Nodarbinātības valsts aģentūrai un bezdarbnieka statuss tad vairs nepienākas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas