E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5623
Lasīšanai: 2 minūtes

Pieņemot mantojumu, pieņem arī parādus

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2014
Astrīda

Par kopīpašumu. 2 bērni mantojuši denacionalizēto tēva lauksaimniecības zemi, kura ierakstīta 1 zemesgrāmatā kā kopīpašums ar domātajām daļām pa 50% katram.1 mantinieks 2010.g nomirst, viņam paliek bērni, kuri uz šo zemesgabalu nepiesakās, jo bija galvotāji vecāku mājas/citā vietā/ iegādei. Kredītu nemaksāja, māju atņēma, kredītu + % ar tiesas lēmumu sadalīja uz visiem galvotājiem 2013.gadā. Dzīvs palikušais zemes mantinieks vēlētos iegūt savā īpašumā visu tēva bijušo zemi. Pašvaldība uz to nepretendē. Vai tad, ja viņš pieņems šo mirušā brāļa 2. pusi zemes, nepārņems arī parādus, kuri viņam bija kā kredītņēmējam mājas iegādei? Zeme nebija ne ķīla, nekas cits, kad viņi ņēma kredītu mājas pirkšanai.

A
atbild:
20. novembrī, 2014
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Situācijas apraksts ļauj domāt, ka kopīpašnieks ir brālis/māsa mirušajam, tātad - otrās šķiras mantinieks. Mirušajam ir dzīvi bērni, kas ir pirmās šķiras mantinieki. Civillikuma 405.pants nosaka, ka zemākas šķiras mantinieks nemanto, kamēr dzīvs ir augstākas šķiras mantinieks.

Tādējādi ir secināms, ka otrs kopīpašnieks -brālis/māsa –šajā gadījumā mantot nevar. Mantojuma lieta ir jākārto mirušā bērniem.

Civillikuma 701.pants nosaka, ka ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, ciktāl tās neizbeidzas ar viņa personu, pāriet uz mantinieku. Tas nozīmē, ka mantojot tiek pārņemti arī visi parādi, kas bija mantojuma atstājējam, nevis citiem viņa iespējamiem mantiniekiem.

Šajā situācijā būtu ieteicams vērsties pie notāra un iespējami pareizākai rīcībai lūgt konsultāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas