E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5591
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Iedzīvotāju patiesā skaita uzrādīšana dzīvokļa īpašnieka godprātības jautājums

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2014
Ilona

Labdien. Vēlējos uzzināt šādu jautājumu. Mūsu kāpņutelpā jaunie iedzīvotāji ir nopirkuši dzīvokli 2010.gadā, sākumā dzīvoja trīs personas un uz doto momentu dzīvo četras personas. Namu pārvaldei ir paziņots no 2010.gada, ka dzīvo tikai viena persona un rēķini tiek sastādīti arī par vienu personu, neskatoties uz to, ka dzīvo 4 cilvēki un ir deklarēti. Sievietei tika palūgts, lai paziņo namu pārvaldei, jo tas nav godīgi pret citiem iedzīvotajiem, kuri godīgi ir paziņojuši par cilvēku skaitu dzīvojamā platībā, kur viņi dzīvo. Šī sieviete vairāku gadu garumā nav maksājusi ūdens patēriņa korekciju, atkritumu izvešana, elektrības siltummezglā un koplietošanas telpās, karstā ūdens un apkures sistēmas cirkulāciju vēl par trim cilvēkiem, kuri dzīvo šajā dzīvoklī. Vai ir kādi normatīvie akti, kas atrunā, ka ir jāsniedz ziņas namu pārvaldei par dzīvojošo cilvēku skaitu konkrētā situācijā? Kur ir iespējams griezties un kā rīkoties pret šādu netaisnību? Sieviete pati atsakās jebko darīt, jo saka, ka viņai šādi lētāk un izdevīgāk, ja rēķinu sastāda par vienu cilvēku.

A
atbild:
05. decembrī, 2014

Ar šādām situācijām diemžēl nākas sastapties bieži – savu deklarēto dzīvesvietu dzīvoklī uzrāda viens cilvēks, bet faktiski tur dzīvo vairāki, kuri varbūt tur ir deklarējušies, varbūt ne. 

Īstenībā tas ir dzīvokļu īpašnieku godaprāta jautājums – viņiem būtu apsaimniekotājam jāsniedz patiesas ziņas par deklarēto personu skaitu. Ja iedzīvotāji māju nav pārņēmuši valdījumā un to apsaimnieko pašvaldības uzņēmums, tad tas no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) var iegūt patiesos datus. Ja māju pārvalda biedrība vai privāts apsaimniekotājs, PMLP datus par dzīvokļos deklarēto personu skaitu nesniedz, tas iespējams tikai tad, ja ir dzīvokļa īpašnieka pie notāra apstiprināts pilnvarojums.

Tādēļ šajā gadījumā dzīvokļu īpašnieku kopībai jāpieņem lēmums par to, ka maksājumi par pakalpojumiem tiek aprēķināti nevis pēc cilvēku skaita dzīvoklī, bet platības, domājamām daļām vai dzīvokļu īpašumu skaita, un minētā problēma tādējādi tiks atrisināta.

Minētā situācija apliecina tiesiskā regulējuma nesakārtotību šajā jomā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas