E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5590
Lasīšanai: 2 minūtes

Par piespiedu izlikšanas no dzīvojamās telpas izpildi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2014
Sergejs

Ir tiesas spriedums par izlikšanu no dzīvojamās telpas. Vai es varu pats izlikt šo personu, vai obligāti vajag vērsties pie tiesas izpildītāja? Ja tiesu izpildītājs pieņem lēmumu par izpildīšanas lietvedības apturēšanu un man kā piedzinējam izskatās, ka šis lēmums nepamatots, vai es varu to lēmumu anulēt?

A
atbild:
20. novembrī, 2014
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Ja parādnieks telpas labprātīgi atstāj pats, tad piedzinējam nav nepieciešams vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja un iesniegt viņam izpildu rakstu par parādnieka izlikšanu no telpām. Taču, ja parādnieks labprātīgi telpas nav atbrīvojis, tad piedzinējam izpildu raksts ir jāiesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam. Izpildu raksta iesniegšana zvērinātam tiesu izpildītājam par izlikšanu  ir saistīta ar piedzinēja aizsardzību pret iespējamām pretenzijām no bijušā īpašnieka vai valdītāja, kā arī trešo personu puses. Piemēram, var būt situācija, ka nekustamajā īpašumā tomēr atrodas bijušā īpašnieka vai kādas trešās personas manta. 

Zvērināts tiesu izpildītājs lēmumu par izpildu lietvedības apturēšanu var pieņemt tikai Civilprocesa likumā noteiktā kārtībā. To nosaka Civilprocesa likuma 560. un 561.pants. Ja piedzinējam ir iebildumi pret zvērināta tiesu izpildītāja rīcību, tajā skaitā par viņa pieņemto lēmumu, piedzinējs ir tiesīgs iesniegt sūdzību tiesā saskaņā ar Civilprocesa likuma 632.panta pirmo daļu. Proti, zvērināta tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikumu izpildīt šādas darbības piedzinējam vai parādniekam ir tiesības pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc zvērināta tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas