E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5589
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Par bezdarbnieka pabalstu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2014
Inese

Labdien. Es atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā. Esmu strādājoša māmiņa, taču pēc dekrēta darbā negribu atgriezties. Bērnam ir 1 gads un 1 mēnesis pašlaik. Sakiet, lūdzu, kas man jādara, lai pārtrauktu darba attiecības? Vai ir jānostrādā 1 mēnesis un tad jāraksta atlūgums, vai var iztikt bez tā? Jo nav, kas bērniņu skatās, tādējādi nevaru strādāt. Kad es varu stāties bezdarbniekos? Un cik ilgi es saņemšu pabalstu? Paldies.

A
atbild:
07. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā sociālās apdrošināšanas iemaksas veic valsts, cilvēks ir sociāli apdrošināts arī pret bezdarbu. Līdz ar to pēc bērna kopšanas atvaļinājuma ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Bezdarbnieka pabalstu var saņemt vienlaikus ar bērna kopšanas pabalstu. 

Darba likumā ir noteikts: darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, darba līgumu var izbeigt arī pirms uzteikuma termiņa izbeigšanās. Darba likuma normas neierobežo darbinieka tiesības uzteikt darba līgumu bērna kopšanas atvaļinājuma laikā. 

Bezdarbnieka statusu, kas ir pamats bezdarbnieka pabalsta saņemšanai, var iegūt pēc darba attiecību pārtraukšanas. Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums visiem bezdarbniekiem ir 9 mēneši, neatkarīgi no apdrošināšanas stāža. Taču pabalstu aprēķina proporcionāli apdrošināšanas stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem tiek veiktas iemaksas bezdarba gadījumam: ja stāžs ir no 1 līdz 9 gadiem ieskaitot, tad 50% no vidējās iemaksu algas; ja stāžs ir no no 10 līdz 19 gadiem ieskaitot - 55% no vidējās iemaksu algas. Pabalsta apmērs samazinās ar katriem trim mēnešiem: pirmos 3 mēnešus maksā piešķirtajā apmērā; nākamos 3 mēnešus - 75% no piešķirtā pabalsta apmēra; pēdējos 3 mēnešus - 50% no piešķirtā pabalsta apmēra. 

Kā aprēķina vidējo iemaksu algu, ja pirms tam bijis bērna kopšanas atvaļinājums, varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā informācijā Bezdarbnieka pabalsts.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas