E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5556
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Papildizdevumu atlīdzināšanai - summas limits un nepieciešamie dokumenti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. oktobrī, 2014
Irēna

Paldies Dacei Trušinskai par skaidrojumu par papildus izdevumu kompensāciju pēc darbā nodarītā kaitējuma, taču neatbildēts palika jautājums - vai šī summa EUR 1067.15 ir kopsummas pabalsts, ko darbinieks bez regulāri saņemamās kaitējuma atlīdzības kompensācijas vēl var saņemt no darba devēja, vai tas ir gada limits, mēneša limits vai jebkuras atsevišķi veiktas medicīniskās manipulācijas limits....un ko nozīmē šo summu (euro 1067.15 - ?) cilvēks var izmantot visa ārstēšanās perioda garumā

A
atbild:
05. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uz Jūsu jautājumu Nr.5500 Labklājības ministrijas speciāliste atbildē paskaidroja: „Cilvēkam, kuram darba devējs izmaksā kaitējuma atlīdzību, ir tiesības arī uz papildu izdevumu kompensāciju (pacientu iemaksu, medikamentu iegādes, medicīniskās rehabilitācijas u.c. izdevumu apmaksu), ievērojot Ministru kabineta noteikumos „Darbā nodarītā kaitējuma atlīdzības aprēķināšanas, finansēšanas un izmaksas kārtība” noteikto limitu (1067,15 eiro). Tātad šo summu cilvēks var izmantot visa ārstēšanās perioda garumā.” 

Minētajos Ministru kabineta noteikumos Nr.378 „Darbā nodarītā kaitējuma atlīdzības aprēķināšanas, finansēšanas un izmaksas kārtība” ir runa tikai par summas limitu, bet ne par konkrētām ārstnieciskajām procedūrām, ne par konkrētu un ierobežotu laiku, kurā darbiniekam ir tiesības uz šādu atlīdzību. 

Tātad tas ir papildmaksājums,  ko sedz darba devējs. Kā pateikts noteikumu 32.punktā,  darba devējs vai viņa tiesību un saistību pārņēmējs atlīdzina darbiniekam papildu izdevumus līdz 1067,15 eiro, kas saistīti ar:

32.1. ārstēšanu (arī ārstniecības līdzekļu iegāde un pacienta maksājumi) un medicīnisko un profesionālo rehabilitāciju;

32.2. darbinieka un viņa pavadoņa ceļa izdevumiem, apmeklējot ārstniecības iestādi vai medicīniskās rehabilitācijas iestādi;

32.3. tehnisko palīglīdzekļu iegādi un remontu;

32.4. darbinieka aprūpi, ja saskaņā ar izrakstu no darbspēju ekspertīzes komisijas akta par darbspēju zaudējuma noteikšanu darbinieks nevar sevi apkopt un tam ir nepieciešama pastāvīga citas personas palīdzība.

Papildu izdevumu nepieciešamību nosaka ārstniecības iestāde, un tos sedz, pamatojoties uz šādiem dokumentiem:

1. darbinieka rakstisku pieprasījumu papildu izdevumu samaksai;

2. dokumentiem, kas apliecina papildu izdevumu apmēru attiecīgajā gadījumā;

3. aktu par darbā notikušo nelaimes gadījumu vai ārstu konsultatīvās komisijas atzinumu par konstatēto arodslimību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas