E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5549
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Par bezatlīdzības līgumu un kompensāciju

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. oktobrī, 2014
Ginta

Labdien. Esmu SIA valdes locekle uzņēmumā jau vairākus gadus. Bet par visu šo laiku neesmu ne reizi saņēmusi atalgojumu par darbošanos SIA valdē. Pavasarī mainījās valdes priekšsēdētāja. Bet es kā valdes locekle paliku. Ja tagad eju prom no darba, vai es varu prasīt kompensāciju par valdē nostrādāto laiku?

A
atbild:
04. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kapitālsabiedrības izpildinstitūcijas loceklim ir tiesības tikt nodarbinātam uzņēmumā ne tikai uz darba līguma, bet arī uz cita civiltiesiska līguma pamata, piemēram, pilnvarojuma līguma pamata. 

Komerclikums nenosaka obligātu pienākumu maksāt atlīdzību par valdes locekļa pienākumu pildīšanu, bet ļauj pusēm vienoties gan par atlīdzības nepieciešamību, gan par konkrētu atlīdzības apmēru. Līdz ar to starp valdes locekli un sabiedrību noslēgtais pilnvarojuma līgums kā jebkurš pilnvarojuma līgums var būt gan atlīdzības, gan bezatlīdzības līgums. 

Pilnvarojuma līguma gadījumā valdes loceklim nav jāpiešķir atvaļinājums, līdz ar to – nepienākas arī atvaļinājuma kompensācija, pārtraucot pildīt pienākumus. 

Kapitālsabiedrības dokumentos valdes locekļiem var būt noteiktas viņu tiesības un pienākumi, pilnvarojuma līguma izbeigšanas kārtība un gadījumi, kad valdes loceklim pienākas kompensācijas izmaksa. 

Vēl jāpiebilst, ka šā gada 1.janvārī stājās spēkā grozījumi likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” un likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu”. Ja izpildās likumos noteiktie kritēriji, ir jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un algas nodokli no minimālās mēneša darba algas arī gadījumā, ja valdes loceklim, ar kuru noslēgts civiltiesisks līgums, nav noteikta atlīdzība.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 91 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas