E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5548
Lasīšanai: 3 minūtes

Apgādājamo personu reģistrēšana algas nodokļa grāmatiņā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. oktobrī, 2014
Ilga Martinsone

Man no tiesu izpildītāja pienāca paziņojums par parādu piedziņu sakarā ar nekustamā īpašuma pārdošanu, pamatojoties uz to, ka es esmu saņēmusi paziņojumu. Sazinoties ar VID, es informēju, ka neko neesmu saņēmusi, jo man nav pieeja EDS (nav atsūtīta parole uz manu e-pastu, par ko es uzzināju tagad). Par visām šīm niansēm es brīdināju tiesu izpildītāju. Bet neskatoties uz to, man nekādas atbildes no viņas nebija un šajā mēnesī tika ieturēts no manas algas. Pašlaik man un diviem nepilngadīgiem bērniem jāiztiek ar 320 EUR. Kā man rīkoties šajā situācijā? Man ir uzrakstīts iesniegums VID. Paldies.

A
atbild:
31. oktobrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu iesūtītais jautājums ir uzrakstīts ļoti neskaidri. Ja tiesu izpildītājs Jums ir atsūtījis paziņojumu, tad tas nozīmē, ka par parādsaistību nepildīšanu kreditors ir vērsies tiesā, ir pieņemts tiesas lēmums un uzsākta parāda piespiedu piedziņa. 

Visticamāk, VID vērsāties, lai norādītu nepilngadīgos bērnus kā apgādībā esošas personas. To izdarīt ir Jūsu, nevis kāda cita pienākums.

Lai caur EDS piekļūtu savai algas nodokļa maksātāja grāmatiņai, autorizēties iespējams ar savu internetbankas pieejas kodu un paroli. Reģistrējot bērnus kā apgādājamās personas, būs nepieciešams pievienot EDS failus - apliecinājumus, ka bērni ir nepilngadīgi. Šādu apliecinājumu izsniedz mācību iestāde, norādot, ka konkrētais bērns mācās attiecīgajā skolā vai apmeklē konkrēto bērnudārzu. Konkrētie apliecinājumi būs jāiesniedz VID, ja reģistrāciju neveiksiet pati. 

Kad EDS bērni būs reģistrēti kā apgādājamās personas, šo informāciju pirmām kārtām saņems darba devējs. Tādējādi Jums arī tiks piemēroti nodokļu atvieglojumi.  

Kas attiecas uz parādu piedziņu, Jums ar iesniegumu jāvēršas pie tiesu izpildītāja, lūdzot ievērot CPL 594.pantā noteiktās parādnieka tiesības uz naudas līdzekļiem minimālās algas apmērā un 64,03 eiro par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas