E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5547
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

UGF izmaksā ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. oktobrī, 2014
laimonite

Sveiki! Vēlos uzzināt, kā ir, ja visu laiku man valsts ir maksājis uzturlīdzekļus bērna tēva vietā, un tagad viņš oficiāli strādā. Vai es gadījumā nevaru prasīt 81 eiro?

A
atbild:
31. oktobrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā neesat norādījusi, kāda bērna tēvam uzturlīdzekļu summa jāmaksā saskaņā ar tiesas spriedumu. Jāņem vērā, ka Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 8.panta otrā daļa paredz, ka fonda administrācija, pamatojoties uz iesniedzēja iesniegumu un tam pievienotajiem dokumentiem, izmaksā iesniedzējam no fonda līdzekļiem uzturlīdzekļus par katru bērnu tādā apmērā, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179.panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto

Ekonomiskās krīzes laikā Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs tika samazināts un saskaņā ar Pārejas noteikumu 7.punktu no 2014.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim par katru bērnu no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai UGF izmaksā 71,14 eiro un par katru bērnu no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 78,26 eiro mēnesī, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto, kā arī nepārsniedzot apmēru, ko noteicis Ministru kabinets atbilstoši Civillikuma 179.panta piektajai daļai. 

Sākot ar 2015.gadu, minētais ierobežojums ir atcelts. Līdz ar to no 2015.gada uzturlīdzekļi arī no UGF tiks izmaksāti tādā apmērā, kādu saskaņā ar Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumu Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2.punktu katram vecākam ir pienākums katru mēnesi nodrošināt katram savam bērnam: 

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (uz šo brīdi tie ir 80 eiro); 
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (uz šo brīdi tie ir 96 eiro).

 Taču vēlreiz atgādinām, ka UGF nav tiesiska pamata izmaksāt vairāk par tiesas nolēmumā noteikto uzturlīdzekļu apmēru. Tāpēc, ja tiesas spriedumā ir noteikts maksāt noteiktu uzturlīdzekļu summu, kas ir mazāka par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, Jūs varat sniegt jaunu prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas