E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5517
Lasīšanai: 3 minūtes

Par dzīvokļa pabalstu bāreņiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. oktobrī, 2014
Qnita

Vai tā ir taisnība, ka no 2015.gada bāreņiem vairs nepalīdzēs apmaksāt dzīvokli?

A
atbild:
29. oktobrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 2015.gada 1.janvārī stāsies spēkā jauna norma - 25.2pants. Dzīvokļa pabalsts bērnam bārenim un bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības. Tas noteiks, ka: 

(1) Pašvaldība domes saistošajos noteikumos paredzētajā kārtībā maksā dzīvokļa pabalstu bērnam bārenim un bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības un atrodas bērnu aprūpes iestādē, audžuģimenē vai pie aizbildņa, no dienas, kad bērns sasniedzis pilngadību, līdz 24 gada vecuma sasniegšanai. Dzīvokļa pabalstu, pamatojoties uz bērna iesniegumu, maksā tā pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi. 

(2) Dzīvokļa pabalstu bērnam bārenim un bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības, piešķir šādu ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītu izdevumu segšanai

1) izdevumiem par dzīvojamās telpas lietošanu (īres maksa, nepieciešamie izdevumi par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām); 

2) izdevumiem par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (siltumenerģija apkures un karstā ūdens nodrošināšanai, elektroenerģija, patērētais ūdens, dabasgāze, kanalizācijas vai asenizācijas nodrošināšana, sadzīves atkritumu apsaimniekošana), ja tie nav ietverti īres maksā vai nepieciešamajos izdevumos par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām. 

(3) Bērns bārenis vai bērns, kurš palicis bez vecāku gādības, zaudē tiesības saņemt šā likuma 3.panta 1., 2. un 5.punktā paredzēto palīdzību, ja saņem šajā pantā noteikto dzīvokļa pabalstu.

(4) Dzīvokļa pabalstu bērns bārenis un bērns, kurš palicis bez vecāku gādības, ir tiesīgs saņemt arī tad, ja viņš īrē pašvaldības dzīvojamo telpu, izņemot sociālo dzīvokli. 

(5) Pašvaldība ar domes saistošajiem noteikumiem nosaka šā panta otrajā daļā minēto izdevumu segšanas normatīvus, kā arī dzīvokļa pabalsta apmēra aprēķināšanas un izmaksas kārtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas