E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5506
Lasīšanai: 3 minūtes

Par nodarbinātu ieslodzīto darba samaksu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. oktobrī, 2014
Inga

Labdien! Ieslodzītie, kuri strādā ar darba līgumu, nedrīkst saņemt mazāk kā pusi no minimālās mēnešalgas. Līgumā norādītā summa ir 0.99e/1h un darba laiks 1h dienā. Dabā darba laiks diennaktī sastāda 13h. Ko darīt šinī gadījumā, ja tiek pārkāpts noslēgtais darba līgums?

A
atbild:
31. oktobrī, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 61. pantu minimālo mēneša darba algu nosaka Ministru kabinets. Minimālā darba alga ir pati zemākā mēneša darba alga, kas visiem darba devējiem obligāti jānodrošina saviem darbiniekiem par darbu normāla darba laika ietvaros. Sākot ar 2014.gada 1.janvāri, normāla darba laika ietvaros (8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā) minimālās mēneša darba alga ir 320 eiro, bet minimālā stundas tarifa likme ir 1,933 eiro.

Atšķirīga minimālā darba alga ir noteikta notiesātajiem un saskaņā ar Latvijas sodu izpildes kodeksa 56.16 pantu minimālā stundas tarifa likme un minimālā mēneša darba samaksa notiesātajam atbilstoši viņa veiktajam darbam un resocializācijas mērķim ir:

•    50% no valstī normālajam darba laikam noteiktās minimālās stundas tarifa likmes un minimālās mēneša darba samaksas - notiesātajam, kas sodu izcieš slēgtajā vai daļēji slēgtajā cietumā;

•   ekvivalenta valstī noteiktajai minimālajai stundas tarifa likmei - notiesātajam, kas sodu izcieš atklātajā cietumā;

•  50% no valstī pusaudzim noteiktās minimālās stundas tarifa likmes - nepilngadīgam notiesātajam. 

Komersantam, kas nodarbina ieslodzītos, ir visas Darba likumā noteiktās darba devēja tiesības un  pienākumi tiktāl, ciktāl speciālajos normatīvajos aktos nav noteikts citādi, t.sk. pienākums veikt notiesātā darba laika uzskati, ja notiesātais nodarbināts uz darba līguma pamata. 

Strīdus, kas rodas starp notiesāto un personu, kas viņu nodarbina, izskata saskaņā ar Latvijas sodu izpildes kodeksa 56.12 panta pirmo daļu, proti, strīdi starp notiesāto un komersantu vai notiesāto un brīvības atņemšanas iestādi par notiesātā nodarbināšanas jautājumiem izskatāmi, savstarpēji vienojoties. Ja vienošanās netiek panākta, individuālos tiesību strīdus, t.sk. jautājumā par darba samaksas piedziņu, izšķir tiesā.

Savas kompetences ietvaros uzraudzības funkcijas par notiesāto nodarbināšanu, kas nodarbināti uz darba līguma pamata, veic Valsts darba inspekcija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas