E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5497
Lasīšanai: 5 minūtes

Ja dzīvokļu īpašnieki nav pieņēmuši lēmumu, pārrēķinu veikt būs sarežģīti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2014
Maruta

Labdien! Katru mēnesi nodevām ūdens skaitītāju rādījumus un pāris mēnešus sakarā ar prombūtni (par to pārvaldnieks netika informēts) rādījumus nodevām, pieņemot aptuveno patēriņu, jo tajā brīdī nebija iespējams pārbaudīt rādījumus uz skaitītāja, jo biju projām. Pienāca skaitītāju verifikācija un termiņā nomainījām ūdens skaitītājus (arī iepriekšējie skaitītāji bija verificēti likumā noteiktā kārtībā). Skaitītāju maiņu pasūtījām no apsaimniekotāja, un attiecīgi tika sastādīts akts par skaitītāju nomaiņu un tika fiksēti rādījumi demontāžas brīdī un jauno uzstādīto skaitītāju sākuma rādījumi. Demontāžas brīdī konstatējām, ka ir izveidojusies pārmaksa abiem demontētajiem skaitītājiem, t.i. esam maksājuši par ūdens daudzumu, ko reāli neesam patērējuši. Pieprasījām apsaimniekotājam veikt pārrēķinu, pamatojoties uz demontāžas aktu, uz ko apsaimniekotājs atbildēja, ka pārrēķins netiks veikts, un ja vēlamies pārrēķinu, tad ir jāsasauc kopsapulce. Vai tiešām mums nepienākas pārrēķins? Un vai ir jāsasauc kopsapulce, lai nolemtu par šādu jautājumu? Vai ir kāds likuma punkts, kas paredz, ka pārrēķins ir jāveic?

A
atbild:
10. novembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja Jūsu māju dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši savā valdījumā, tad ūdens patēriņa aprēķināšanu regulē Ministru kabineta noteikumi Nr.1013 „Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”.

Noteikumu 28.punktā ir teikts: „Ja prombūtnes dēļ dzīvokli neizmanto neviena persona un dzīvokļa īpašnieks nevar iesniegt informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu, nevar veikt ūdens patēriņa skaitītāja verificēšanu vai nodrošināt pārvaldniekam iespēju veikt attiecīgajā dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, dzīvokļa īpašnieks par to iepriekš informē pārvaldnieku.”

Savukārt nākamajā punktā ir šāds regulējums: „Ja dzīvokļa īpašnieks nav iesniedzis informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vai šo noteikumu 28.punktā minētajā kārtībā nav informējis par prombūtni, pārvaldnieks aprēķina ūdens patēriņu atsevišķajam īpašumam, ņemot vērā konkrētā atsevišķā īpašuma vidējo ūdens patēriņu par pēdējiem trim mēnešiem, bet ne ilgāk kā trīs mēnešus pēc kārtas.”

Tāds gadījums, ka dzīvokļa īpašnieks pārvaldniekam neziņo par prombūtni, bet skaitītāja rādījumus iesniedz pēc acumēra, MK noteikumos nav aplūkots.

Kā skaidro Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, „normatīvie akti šādus gadījumus nereglamentē, tādēļ dzīvokļu īpašniekiem tie jānosaka savos lēmumos. Ja tas nav izdarīts, var rasties konflikta situācijas. Ja dzīvokļa īpašnieks katru mēnesi regulāri nodevis skaitītāja rādījumus, bet galu galā izrādās, ka viņš ir pārmaksājis, ūdens patēriņa starpības pārrēķins būtu jāveic. Jo vispārējais regulējums ir tāds, ka samaksa jārēķina pēc skaitītāja rādījumiem, un tātad – ja bijusi pārmaksa, to būtu jāpārceļ uz nākamo mēnesi.”

Bet V.Peipiņš arī norāda –  ja pārvaldnieks pārrēķinu atsakās veikt, nebūs arī viegli panākt, lai viņš to izdara. Dzīvokļu īpašnieku kopsapulce var pieņemt lēmumu par ūdens patēriņa aprēķināšanas kārtību (arī citu komunālo pakalpojumu apmaksu) nākotnei, bet ar atpakaļejošu datumu tas nebūs piemērojams. V.Peipiņš pauž viedokli, ka savu taisnību gan pilnīgi noteikti Jūs varētu pierādīt tiesā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas