E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5485
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Bērna dzīvesvietas noteikšanai jāceļ prasība tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2014
Ilze

Labdien! Man ir jautājums par bērna dzīvesvietas noteikšanu. Laulību šķirot, bērna dzīvesvieta tika noteikta pie tēva. Tēvs nepilda savus pienākumus, bērns faktiski dzīvo pie omītes. Vēlos, lai tiesa bērna dzīvesvietu noteiktu pie manis - mammas. Latvijā nedzīvoju, mana dzīvesvieta ir Nīderlande. Vai ir iespējams padot prasību tiesā caur Jums, neesot Latvijā?

A
atbild:
24. oktobrī, 2014

Ja pēc laulības šķiršanas un bērna dzīvesvietas noteikšanas patlaban pastāv strīds par bērna dzīvesvietu, tad šo strīdu iespējams izšķirt tikai tiesā, iesniedzot tiesā prasības pieteikumu par bērna dzīvesvietas noteikšanu. 

Tiesā katram vecākam būs jāpierāda savs prasījums. Lietā, kas skar bērnu, tiesa pieprasīs bāriņtiesas atzinumu un uz tiesas sēdi uzaicinās bāriņtiesas pārstāvi, kā arī noskaidros bērna viedokli, ja bērns ir spējīgs to formulēt, ņemot vērā viņa vecumu un brieduma pakāpi. 

Tātad katram vecākam būs iespēja informēt gan bāriņtiesu, gan tiesu par apstākļiem, kas var negatīvi ietekmēt bērna attīstību, dzīvojot pie mātes vai tēva. Bāriņtiesas atzinums būs viens no pierādījumiem, bet strīdu izšķirs tiesa.

Ja nedzīvojat Latvijā, Civilprocesa likuma 130.panta “Prasības pieteikuma iesniegšana tiesā” otrā daļa paredz iespēju prasības pieteikumu iesniegt ar pilnvarotas personas palīdzību. Tāpat prasības pieteikumu var nosūtīt pa pastu kā ierakstītu vēstuli.  

Arī tālākajā tiesas procesā savu interešu pārstāvniecībai Jūs varat pilnvarot citu personu. Fiziskās personas pārstāvība noformējama ar notariāli apliecinātu pilnvaru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas