E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5479
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Izsolē iegādāta dzīvokļa komunālie parādi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. oktobrī, 2014
aija saulīte

Labdien, izsolē, kuru fiziskas personas maksātnespējas lietas ietvaros izsolīja maksātnespējas administrators, iegādājos dzīvokli. Pirms tam nezināju, ka iepriekšējam īpašniekam sakrājies liels parāds par komunālajiem pakalpojumiem. Sakiet, vai man tas ir jāsedz, kāds likums to nosaka? Vai tos parādus nevajadzēja dzēst, par cik bija pieteikta maksātnespēja un komunālo pakalpojumu sniedzējs nebija pieteicies kā kreditors?

A
atbild:
24. oktobrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma iegāde izsolē vienmēr ir saistīta ar zināmiem riskiem. Civilprocesa likums, kurā ir noteikta izsoļu organizēšanas un norises kārtība, paredz, ka pircējam ir ļoti ierobežota iespēja apskatīt izsolāmās telpas. Izsolāmo telpu piespiedu atvēršana ikreiz, kad kāda persona izsaka šādu lūgumu, pamatojot to ar vēlmi piedalīties šī īpašuma izsolē, netiek plaši praktizēta. Tā vietā tiek dota iespēja iepazīties ar nekustamā īpašuma novērtējumu.

Tādējādi informāciju par attiecīgā īpašuma parādsaistībām komunālo maksājumu sniedzējiem potenciālajam pircējam ir jānoskaidro pašam. 

Maksātnespējas gadījumā īpašuma piespiedu pārdošana izsolē notiek ar mērķi iespējami mazināt maksātnespējīgās personas saistības pret kreditoriem. Ar mantas pārdošanu izsolē maksātnespējīgās personas parādsaistības pilnībā netiek dzēstas.

Visbiežāk lielākie kreditori ir bankas, kas pēc īpašuma un citas mantas pārdošanas saņem arī proporcionāli lielāko daļu no izsolē pārdotā. Kreditoru prasījumu apmierināšanai pieejamo naudas līdzekļu apmērs šādās izsolēs ir ierobežots - ne visa manta tiek pārdota, kreditoru prasījumi tiek apmierināti proporcionāli to prasījumu apmēram.

Pastāv iespēja, ka komunālo pakalpojumu sniedzējs nav kreditoru skaitā, kas iesnieguši prasījumu un nepretendē uz maksātnespējas procesā pieejamiem naudas līdzekļiem, tad komunālo maksājumu parāds konkrētam dzīvoklim saglabājas.

Tādējādi izsolē iegādātā dzīvokļa saistības pāriet uz tā jauno īpašnieku.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas