E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5477
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Paternitātes noteikšana un juridiska palīdzība

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. oktobrī, 2014
Snezana Norba

Labdien. Vēlos, lai jūs man palīdzētu un izskaidrotu par alimentiem. Dzīvoju agrāk ar bērna tēvu, kurš mani pameta 7.grūtniecības mēnesī. Kādi dokumenti ir jāiesniedz tiesā, lai piedzītu no bērna tēva alimentus? Vai jābūt trūcīgas personas statusam, lai būtu atbrīvota no tiesas izdevumiem? Kam jāsedz DNS analīzes ekspertīze? Mani nosūtīja pie advokāta, kuram par katru vizīti jāmaksā 40 eiro plus tas, ka man prasību melnrakstā sagatavoja 105 eiro, kopumā par vienu vizīti samaksāju 145 eiro... Vai man pienākas advokāts par brīvu? Esmu vientuļā māmiņa dekrētā, dzīvoju uz pabalsta, bērnu naudu nesaņemu, kā es varu nomaksāt 500 eiro par DNS analīzi?

A
atbild:
21. novembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

 Lai no bērna tēva prasītu uzturlīdzekļus, ir nepieciešams apstiprinājums, ka konkrētā persona ir bērna tēvs, tātad, vispirms ir jānosaka paternitāte

Ja bērna tēvs atsakās atzīt paternitāti brīvprātīgi,  jāsniedz prasības pieteikums noteikt paternitāti tiesas ceļā. Prasības pieteikumam jāpievieno bērna dzimšanas apliecība, izziņa par deklarēto dzīvesvietu; pierādījumi, kas apliecina, ka konkrētā persona ir bērna bioloģiskais tēvs, piemēram, vēstules, citu cilvēku liecības, fotogrāfijas. Lai prasības pieteikums tiktu noformēts juridiski pareizi, ieteicams meklēt jurista palīdzību.

Ja pastāvēs šaubas par paternitāti, būs nepieciešama ģenētiska ekspertīze jeb DNS analīzes. Saskaņā ar Civilprocesa likuma  249.1pantu tiesa pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītāja (mātes) vai atbildētāja (tēva), lūguma var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai. Pie tam no ekspertīzes izvairīties nevarēs, jo tiesa var pieņemt lēmumu par atbildētāja piespiedu nogādāšanu uz tiesu ekspertīzes izdarīšanai.

Ja Jums ir piešķirts trūcīgas personas statuss, izdevumi par DNS ekspertīzes veikšanu nebūs jāmaksā. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 40.panta pirmo daļu izdevumu summas, kas izmaksājamas ekspertiem, iemaksā tā puse, kura izteikusi attiecīgu lūgumu, savukārt panta piektā daļa nosaka, ka ar lietas izskatīšanu saistītos izdevumus neiemaksā puse, kura atbrīvota no tiesas izdevumu samaksas. Tādā gadījumā izdevumus par DNS ekspertīzi sedz valsts. Savukārt, ja mātes prasību tiesa apmierina, izdevumus par labu valstij piedzen no atbildētāja, proti, bērna tēva.

 

Vienlaikus ar pieteikumu par paternitātes noteikšanu var iesniegt prasību arī par uzturlīdzekļu piedzīšanu. Civilprocesa likuma 43.panta trešā daļa noteic, ka tādā gadījumā prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas. Tātad, ja sniedzat tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu un paternitātes noteikšanu vienlaicīgi, Jūs esat atbrīvota no valsts nodevas un kancelejas nodevas.

Persona, kurai ir piešķirts trūcīgās personas statuss, vajadzības gadījumā var vērsties pēc valsts nodrošinātas juridiskās palīdzības Juridiskās palīdzības administrācijā

Bezmaksas 30 min. jurista konsultāciju ģimenes tiesību jautājumos iespējams saņemt Krīžu un konsultācijas centrā „Skalbes”. Uz konsultācijām jāpiesakās iepriekš, zvanot pa tālruni 67222922, 27722292  darba dienās no plkst. 9.00 – 17.00. 

Vairāk par šo jautājumu izklāstīts LV portāla skaidrojumos „Paternitāte – bērna izcelšanās noteikšana” un „Vīrietis atsakās no bērna? Uz tiesu!”, kā arī aicinām iepazīties ar citiem zemāk norādītajiem skaidrojumiem par uzturlīdzekļu piedziņas procesu un iespēju saņemt juridisku palīdzību.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas