E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5476
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Par pabalstiem, ja otrs bērns piedzimst, kamēr pirmajam nav divu gadu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. oktobrī, 2014
Sandra

Sveicināti! Vēlētos vērsties pie Jums ar jautājumu. Es šobrīd atrodos ar mazo bērnu kopšanas atvaļinājumā līdz nākošā gada aprīlim, kad mazajai būs 1,5 gads. Un šobrīd esmu stāvoklī ar nākošo bērnu, kurš arī dzims nākošā gada aprīlī. Mans jautājums ir šāds, vai man ir izdevīgi atgriezties tagad darbā no šā gada novembra mēneša līdz nākošā gada februārim, kad man būs jādodas dekrētā, vai arī turpināt bērna kopšanas atvaļinājumu un to pārtraukt tikai ar dekrēta iestāšanos? Mana vidējā alga pēc nodokļu nomaksas, pirms es aizgāju dekrētā ar iepriekšējo bērnu, bija toreiz vēl 600 lati, šobrīd, ja es atgrieztos darbā, mana mēneša alga būtu ap 800 eiro. Kā tad man aprēķinātu pabalstus, izejot no šīm darba algām? Es vēlētos uzzināt, kādā variantā man būtu izdevīgāk, proti, es saņemtu lielākus pabalstus? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
27. oktobrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

LV portāla e-konsultācijās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) speciālistes ir skaidrojušas, kā aprēķina pabalstus, ja viena bērna kopšanas atvaļinājuma laikā piedzimst otrs mazulis, kā pabalstu apmēru ietekmē tas, ja māmiņa pirms nākamā bērna dzimšanas strādā neilgu laiku. Katrs gadījums tomēr ir arī individuāls. Vēl jāzina, ka līdz šā gada 30.septembrim piešķirta vecāku pabalsta saņemšanai ir ierobežojums, proti: ja laikā līdz bērna 1 gada vecumam atsāk strādāt – tiek pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa un piešķirts bērna kopšanas pabalsts 171 eiro mēnesī.

Savukārt jaunā vecāku pabalstu sistēma (no 1.oktobra) paredz, ka vecākiem ir jāizvēlas vecāku pabalsta saņemšanas ilgums – viens gads vai pusotrs gads. Informācija par pabalstu aprēķināšanas nosacījumiem savā konkrētajā situācijā Jums jānoskaidro VSAA nodaļā, lai Jūs pati varētu pieņemt lēmumu.

Attiecībā uz vecāku pabalstu ir svarīgs nosacījums: ja, kopjot bērnu vecumā līdz 2 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu līdz viena gada vecumam piešķir lielākajā apmērā - kāds tiek aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, pārrēķinot attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam, kas būs noteikts par jaundzimušā bērna kopšanu. 

Maternitātes pabalstu aprēķina, ņemot vērā vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums. Vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Tātad, ja noteiktajā 12 mēnešu perioda daļā būsiet atradusies bērna kopšanas atvaļinājumā un šajā periodā atsākusi arī strādāt – tad vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās no ienākumiem, kuri gūti, atsākot strādāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. 

Savukārt, ja visā 12 mēnešu periodā iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums. 

Maternitātes pabalsta apmēru nosaka 80% apmērā no pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas