E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5474
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Par valsts apmaksātu rehabilitāciju bērnam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. oktobrī, 2014
inga

Lai uzlabotu meitas veselības stāvokli 1.5 gada vecumā, ārsts nozīmē baseinu, vingrošanu un logopēdu. Vai tas ir jādara par maksu vai ir iekļauts bezmaksas valsts programmās? Vai šie darījuma apliecinošie dokumenti varētu tikt atmaksāti deklarācijā, ko iesniedzu VID?

A
atbild:
04. novembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls
Nacionālais veselības dienests
Evija Štālberga, sabiedrisko attiecību speciāliste

Kā paskaidro Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga, ja ārsts izvērtējis, ka bērnam ir nepieciešams saņemt logopēda konsultācijas, vingrošanu vai nodarbības baseinā, ārsts var izsniegt nosūtījumu pie rehabilitologa vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta. 

Rehabilitologs vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts, kurš sniedz valsts apmaksātus medicīnas pakalpojumus (ir noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu), izvērtējot pacienta veselības stāvokli, ir tiesīgs nosūtīt pacientu valsts apmaksātas medicīniskās rehabilitācijas saņemšanai. Medicīniskās rehabilitācijas ietveros sniedzamo aprūpi un veicamās manipulācijas nosaka rehabilitologs vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts, kas sagatavo pacienta medicīniskās rehabilitācijas plānu. 

Lai noskaidrotu informāciju par ārstniecības iestādēm, kas nodrošina valsts apmaksātu medicīnisko rehabilitāciju ambulatori, aicinām konsultēties ar ārstējošo ārstu. Informācija pieejama arī Nacionālā veselības dienesta mājaslapas www.vmnvd.gov.lv  sadaļā „Ambulatorās iestādes un ārsti speciālisti”. 

Atbildot uz jautājumu par gada ienākuma deklarāciju un tajā iekļaujamajiem attaisnotajiem izdevumiem, informējam, ka saskaņā Ministru kabineta noteikumu Nr.336 „Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” 7.punktu, attaisnotajos ārstnieciskajos izdevumos ir atļauts ieskaitīt taksācijas gada izdevumus par tiem veselības aprūpes pakalpojumiem, ar kuriem saistītos izdevumus atbilstoši normatīvajiem aktiem nesedz slimokases (izņemot redzes asumu koriģējošu optikas izstrādājumu iegādes izdevumus), kā arī: 

  • veiktās pacienta iemaksas;
  • visus ar ārstēšanos rehabilitācijas iestādēs saistītos izdevumus;
  • izdevumus par endoprotēžu un cita veida ar cilvēka organismu savienotu protēžu izgatavošanu un iegādi, ja par to nav samaksāts no slimokases vai citu personu līdzekļiem. 

Minētajos attaisnotajos ārstnieciskajos izdevumos neietver izdevumus par ārstniecības līdzekļu (ārstniecisko preparātu, zāļu un vitamīnu), medicīnas ierīču un preču iegādi, izņemot veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanai izmantoto ārstniecības līdzekļu, medicīnas ierīču un preču iegādes izdevumus, par ko nemaksā no slimokases līdzekļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas