E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5473
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļi un to apmēra noteikšana – tiesas kompetencē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. oktobrī, 2014
Inga

Labdien, jautājums par bērna uzturlīdzekļiem. 1. Ja tēvs ir labprātīgais uzturlīdzekļu maksātājs, alga neto vidējā par mēnešiem ir 1044.18 euro, tad 25% būtu 261.05 euro. Vai tas būtu likumīgi, ja, ņemot vērā, ka ir divi bērni meita 1.5 gadi un dēls 6 gadi, ja summu dala uz pusēm 130.52 euro katram bērnam? 2. Šobrīd meitas māte vēlas piedzīt no tēva 50% 500 euro ik mēnesi līdz meitas pilngadībai, pamatojoties, ka nevar atsākt darbu, jo meitai ir nepieciešama īpaša apkopšana, lai gan pirms tēva aiziešanas no ģimenes pusgadu atpakaļ veselības problēmas netika novērotas vai konstatētas? Kā pareizi rīkoties? a) ja ģimenes ārsts ir arī ģimenes draugs b) vai sniegt prasību bāreņu tiesā? c) vai arī tēvam ir kādas tiesības, ja labprātīgi maksāju un vēlos piedalīties bērna audzināšanā, jo šobrīd gan tēvs tiek arī izolēts ar tikšanos no meitas d) vai pareizi saprotu, ka 25% no neto algas pienākas abiem bērniem?

A
atbild:
23. oktobrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par uzturlīdzekļiem

Uzturlīdzekļu maksāšana ir vecāka līdzdalība savu bērnu uzturēšanā, ja ģimene vairs nedzīvo kopā un bērnu dzīvesvieta ir pie viena no vecākiem. Par ikmēneša uzturlīdzekļu summu vecāki vienojas labprātīgi vai, ja tas nav iespējams, tad strīdu izšķir tiesa.

Vecāks, sniedzot prasību tiesā par uzturlīdzekļu noteikšanu, ir tiesīgs norādīt vai nu uzturlīdzekļu maksāšanas noteikumu minimālajā apmērā, vai arī jebkādu bērnam nepieciešamo prasījuma summu. Par prasītās summas pamatotību, izvērtējot vecāka iesniegtos apliecinājumus, lems tiesa.

 Ja tiesā ir iesniegts prasījums par minimālajiem uzturlīdzekļiem, tad to apmērs, kā paredz MK noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ir atbilstoši bērna vecumam 25% vai 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas

Uzturlīdzekļu apmēru tiesa nosaka katram  bērnam. Tādējādi, ja ir divi bērni, tad attiecīgi katram ar tiesas nolēmumu būs noteikts attiecīgs uzturlīdzekļu apmērs.

Ja tiesa piespriedīs maksāt uzturlīdzekļus konkrētā apmērā, tad atbildētājam šis lēmums būs saistošs izpildei. 

Par saskarsmes tiesību noteikšanu

Neraugoties uz to, ka bērni dzīvo pie viena no vecākiem, vecākiem būtu jāvienojas par saskarsmes tiesību noteikšanu ar bērniem otram vecākam. Vecāku personīgās domstarpības nav pamats saskarsmes tiesību ierobežošanai vai liegšanai otram vecākam.

Ja labprātīga vienošanās nav iespējama, tad ir jāsniedz tiesā prasības pieteikums par saskarsmes tiesību noteikšanu. Prasības pieteikumam nav standarta formas. Kvalitatīvāk pieteikumu tiesai sagatavos jurists, kas specializējas ģimenes tiesībās. Bāriņtiesas iesaistīšana  līdz tiesai nav nepieciešama. Atbilstoši Civilprocesa likuma normām tiesa pieaicinās bāriņtiesu atzinuma sniegšanai.

Vēlams prasījumā lūgt tiesu noteikt konkrētu regulējumu - kurās dienās, no cikiem līdz cikiem tēvs tiksies ar bērnu, kā arī vēlamās tikšanās vietas, vai tiek lūgts, piemēram, ļaut bērna nakšņošanu tēva dzīvesvietā u.tml. Var lūgt noteikt regulējumu arī attiecībā uz svētku dienām, bērna vārda un dzimšanas dienām vai citiem ģimenei nozīmīgiem notikumiem. Jo precīzāk regulējums ir noteikts, jo vieglāk ir īstenot nolēmuma izpildi.

Valsts nodeva šajā gadījumā ir maksājama atbilstoši CPL 34.pantam: par citām prasībām, kam nav mantiska rakstura vai kas nav jānovērtē, – 71,14 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas