E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5468
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Tiesa var notikt bez atbildētāja klātbūtnes

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2014
Dace

Sveicināti! Man ir jautājums par tiesas pavēstēm. Bijušais vīrs iesniedza tiesā prasību par uzturlīdzekļiem, bet par to uzzināju tikai pēc kāda laika, kad viņš man uzrādīja tiesas spriedumu. Kādā veidā varēja notikt tiesa un izskatīt lietu bez manas klātbūtnes, ja tiesas pavēsti neesmu saņēmusi un parakstījusi? Deklarētajā dzīvesvietā vairs nedzīvoju, bet vai pavēstes piegādātājs drīkst nodot pavēsti kādai trešajai personai, nepārliecinoties, ka tiešām saņemšu to rokās?!

A
atbild:
22. oktobrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Dzīvesvietas deklarācija, ko tautā ierasts saukt par pierakstu, faktiski nozīmē personas sasniedzamību noteiktajā adresē saziņā ar valsti. Šajā gadījumā - saziņā ar tiesu, kas nosūtīja Jums pavēsti, kā to paredz Civilprocesa likuma (CPL) 56.pants: Tiesas dokumentus fiziskajai personai piegādā pēc tās deklarētās dzīvesvietas adreses, bet gadījumos, kad deklarācijā norādīta papildu adrese, — pēc papildu adreses, ja vien fiziskā persona tiesai nav norādījusi savu adresi, pēc kuras veicama saziņa ar tiesu. Fiziskajai personai ir pienākums būt sasniedzamai tās deklarētajā dzīvesvietas adresē, deklarācijā norādītajā papildu adresē vai šīs personas norādītajā adresē saziņai ar tiesu. 

CPL 59.pants nosaka, ka tiesa ir tiesīga izskatīt lietu bez atbildētāja piedalīšanās, ja pagājis ne mazāk kā viens mēnesis no aicinājuma publikācijas dienas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Paziņojumi par uzaicinājumu uz tiesu vienkopus ir pieejami oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” paziņojumu sadaļā  Uzaicinājumi uz tiesu

Kā to nosaka Civillikuma 179.pants, vecāku pienākums ir abiem samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas