E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5465
Lasīšanai: 3 minūtes

Par grozījumiem darba līgumā puses vienojas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2014
Baiba

Labdien, gribētos saprast, kādas ir manas tiesības šādā situācijā. Vasaras vidū, dažādu iemeslu dēļ, paziņoju priekšniekam, ka meklēšu jaunu darbu. Tajā laikā viņš manu lēmumu pieņēma un iemeslus saprata. Septembra sākumā notika saruna, kuras laikā viņš man apjautājās, kā man sokoties ar darba meklēšanu, kad minēju, ka pāris mēnešu laikā jau kaut kam vajadzētu atrasties. Pagājušajā nedēļā priekšnieks atkal jautāja, kā veicas ar meklēšanu, bet šoreiz jau kļuva kategorisks un paziņoja, ka līdz novembra vidum “šis jautājums ir jāatrisina”. Ja ne, tad “maigākais”, ko viņš man var piedāvāt ir pazemināt amatā. Jāpiezīmē, ka, lai arī esmu cita darba meklējumos, savu darbu veicu atbildīgi, apzinīgi pildu visus savus pienākumus. Jūtu, ka no manis vistiešākajā veidā grib tikt vaļā, manipulējot ar manu “vēlmi” mainīt darbu. Tad nu radušies sekojoši jautājumi. Kādas ir manas tiesības šajā gadījumā? Vai priekšniekam ir juridiskas tiesības mani pazemināt amatā tikai tādēļ, ka gribu iet prom, bet to vēl neesmu izdarījusi? Kā jau minēju, nekādu pārkāpumu darbā man nav, kuri varētu kļūt par iemeslu pamatotai atlaišanai. Paldies.

A
atbild:
22. oktobrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Īsumā Jūsu situāciju var raksturot ar vārdiem – nav saprātīgi par saviem nodomiem izteikties publiski, pirms ir pieņemts lēmums nodomu īstenot. 

 Tā kā uzteikums no Jūsu puses nav iesniegts un turpināt darbu, paralēli meklējot citu darbavietu, jārēķinās, ka uzteikuma iesniegšanas gadījumā klasiski darbiniekam ir jānostrādā vēl mēnesis, ja vien ar darba devēju nav panākta vienošanās par citādu kārtību (Darba likuma 100.pants). 

Grozījumi darba līgumā, kā to paredz Darba likuma 97.pants, ir iespējami, pusēm par to vienojoties. Savukārt DL 98.pants paredz darba devēja pienākumu gadījumā, ja puses par grozījumiem darba līgumā vienojas un darbiniekam tiek samazināta darba samaksa, tad iepriekšējais atalgojums būs jāizmaksā vēl vienu mēnesi pēc grozījumu parakstīšanas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas