E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5463
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vecāku domstarpības par tiesībām uz nodokļa atvieglojumu izšķir bāriņtiesa

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2014
Sergejs

Labdien. Šodien biju aizbraucis uz VID, lai palīdzētu vienai mātei ierakstīt nodokļu atvieglojumu par apgādāmo bērnu nodokļu grāmatiņā, un situācija ir šāda: Atbilde bija "Nē", jo tas bērns ir ierakstīts jau tēva grāmatiņā un, lai to izdarītu, tētim jānāk un jāizraksta vispirms no savas grāmatiņas. Jautājums ir, kā lai to izdara, ja par tēvu nav nekādas informācijas, sazināties ar viņu nevar, un viņi jau nedzīvo kopā 12 gadus. Bērns dzīvo visu to laiku ar māti pilnīgā apgādībā un viņš ir ar piešķirto invalīdu grupu. Alimentus tēvs nekā nav maksājis. Paldies.

A
atbild:
28. oktobrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz nodokļa atvieglojumu ir vienam no vecākiem. Tātad atvieglojumus piemēro tam vecākam, kuram algas nodokļa grāmatiņā ir izdarīts ieraksts par atvieglojumu piešķiršanu. Vecākiem ir jāvienojas par to, kurš saņems nodokļa atvieglojumu par bērnu. Jā, bieži vien tas nav iespējams.

Tāpēc no šā gada likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir izdarīti grozījumi (13.panta 3.2 daļā) paredzot: ja vecāki kopīgi īsteno aizgādību un savstarpēji nevar vienoties par to, kuram no viņiem pienākas atvieglojums par apgādībā esošu personu, atvieglojumu par apgādībā esošu personu piemēro tam nodokļu maksātājam — vecākam, kurš norādīts bāriņtiesas lēmuma par vecāku domstarpību izšķiršanu rezolutīvajā daļā

Tātad – ja mamma vēlas, lai tiktu mainīta nodokļa atvieglojuma piemērošanas līdzšinējā kārtība, ar iesniegumu ir jāvēršas bāriņtiesā. Bāriņtiesu likuma 19.pants nosaka bāriņtiesas kompetenci domstarpību jautājumos. Un bāriņtiesa tad arī pieņems lēmumu. Ja tas būs pozitīvs mammai, tas būs pamats, lai viņa ierakstītu bērnu algas nodokļu grāmatiņā nodokļa atvieglojumu saņemšanai.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likums paredz arī, ka atvieglojumu par nepilngadīga bērna uzturēšanu piemēro tam bērna vecākam, kuram uz vecāku vienošanās vai tiesas nolēmuma pamata ir nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas