E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5460
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par uzturlīdzekļiem jāvienojas vai jāceļ prasība tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2014
Anita

Esmu ar vīru šķīrusies oficiāli, mums ir vienošanās, ka viņš maksā alimentus 64 euro apmērā. Vai man ir tiesības prasīt, lai maksā valstī noteikto summu, vai tas tikai caur tiesu? Bērnam ir 7 gadi.

A
atbild:
24. oktobrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta piektā daļa paredz katra vecāka pienākumu nodrošināt katram savam bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kas jānodrošina bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai ir 30% no valstī noteiktās minimālās algas. Uz šo brīdi tie ir 96 eiro mēnesī.

Līdz ar to, neskatoties uz noslēgto vienošanos,  Jums ir tiesības lūgt bērna tēvu pildīt savas Civillikumā noteiktās saistības un gadījumā, ja viņš tās labprātīgi nepilda, strīdu izšķirt tiesā. Jāpiebilst, ka tiesa mazāk par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru piedzīt nevar.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas